Carnaval in Temse op de helling

Carnaval in Temse op de helling

Carnaval in Temse op de helling

Print
Temse - Het carnavalscomité van Temse luidt de alarmbel. Als de carnavalsgroepen geen staanplaatsen vinden voor hun wagens, dreigt de traditie zelfs verloren te gaan.

“De laatste drie jaar konden wij onze carnavalswagens kwijt in de steenbakkerij van Tielrode. De eigenaar was zo vriendelijk om een loods gratis ter beschikking te stellen. Wij zijn hem daar zeer dankbaar voor,” zegt Dirk. “Maar nu moet de steenbakkerij gesaneerd en gedeeltelijk afgebroken worden. De wagens kunnen er nog tot het carnaval van 15 maart blijven.”

Wat na 15 maart? Er is nog geen oplossing gevonden. De comités van Groot-Temse lanceerden een oproep aan de bevolking en het gemeentebestuur. Marc Batens, voorzitter van de carnavalgroep De Fuivers uit Steendorp, zegt hierover: “Een deel van het probleem is het imago van carnavalisten. Mensen twijfelen om hun hangar of schuur aan hen te verhuren. Carnaval wordt te vaak geassocieerd met sloten bier en veel lawaai.” François van De leutige Fuivers treedt hem bij: “Wij gebruiken die ruimtes om hard aan onze wagens te werken, niet om daar braspartijen te houden.”

Trekpleister

Volgens Samy Pauwels, voorzitter van het comité van Tielrode, is de gemeente te laks. “Carnaval is een deel van ons erfgoed. Het vormt een toeristische trekpleister. Ik denk dat de gemeente het belang van carnaval onderschat.”

Burgemeester Luc De Ryck (CD&V) zegt alle mogelijke inspanningen te hebben gedaan: “Op dit moment is er geen enkele plaats beschikbaar waar alle wagens kunnen staan. Enige oplossing is dat elke groep individueel een stalling zoekt voor zijn wagens”, zegt hij.

Dirk Mettepenningen laat er geen twijfel over bestaan: “Ik stop ermee als we geen staanplaatsen vinden. Dan moeten onze prinsenwagens verdwijnen en die zijn onmisbaar voor een carnavalsstoet. Wij zijn niet veeleisend. De wagens moeten alleen droog en veilig kunnen worden gestald. Wij willen zelfs helpen om de infrastructuur op te knappen.”

Ilse PRINSEN

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio