1 / 2

Gecrashte reuzenmus schrikt voorbijgangers Meir op

Vele mensen die vrijdagochtend langs de Antwerpse winkelstraat Meir passeerden schrokken zich allicht een hoedje. Het leek er immers op dat er aan warenhuis Inno, ter hoogte van de Otto Veniusstraat, een gigantische huismus was neergestort.

jrosquin

Het was voor velen even schrikken toen ze een blik wierpen op de reuzengrote dode mus die grotendeels bedekt was met een wit laken. De rode bloedvlekken op de straatstenen lieten echter niets aan de verbeelding over. De goede verstaander begreep echter al snel dat het om een kunstproject gaat.

Beluister een interview van Thomas De Ridder van Stampmedia met kunstenaar Benjamin Verdonck:

Pechvogel

De actie 'pechvogel' kadert in het project 'Kalender', van Toneelhuismaker Benjamin Verdonck. Eerder werd de aandacht van de nietsvermoedende Antwerpenaar getrokken door onder meer de lege reclameborden aan het station van Berchem en de reuzengrote appel en ei op het dak van het Koninklijk Museum van Schone Kunsten (KMSKA).

Poll

Bijgeloof

"Vrijdag de 13de wordt traditioneel geassocieerd met ongeluk en mislukking. De ongelukkig gecrashte mus speelt in op dit bijgeloof", motiveert Yasmina Boudia van het Toneelhuis de keuze voor de actie.

"In de 'stadschoreografie' rond het tragische ongeval, gaat men, zoals het spreekwoord zegt, zich letterlijk 'druk maken om een dode mus'. Voor Kalender is de pechvogel een uitbeelding van de angst en het ongemak in de maatschappij. Een kleinigheid is voldoende om onrust en spanning te veroorzaken."

Onaangekondigde acties

'Kalender' loopt van 3 januari 2009 tot 2 januari 2010 in Antwerpen en bestaat uit een honderdtal, hoofdzakelijk onaangekondigde acties in de publieke ruimte.

De Kalender-acties worden geënt op feestdagen, naamdagen, gedenkdagen, op herinneringen aan kleine en grote gebeurtenissen, individuele en collectieve rampen.

Voor meer informatie over de 'Kalender'-acties: www.kalender09.be.

© Koen Broos

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio