Met Goethe aan het Gardameer

Met Goethe aan het Gardameer

Vakantie

Met Goethe aan het Gardameer

Print
Een buitengewoon schouwspel, dat ik zeker niet wilde missen. Het Gardameer. En ik ben voor mijn omweg ruimschoots beloond.” De woorden van de Duitse schrijver Goethe klinken nog even aanlokkelijk als inspirerend bij onze aankomst in Gardone Riviera.

Acht heerlijke dagen later begrijpen we waarom. Het Gardameer heeft alles wat een toeristenhart bekoren kan.

Gardone Riviera. De naam alleen al van dit kleine dorpje aan de westkust van het Gardameer brengt een mens zachtjes aan het dromen. En na een eerste Latte Machiato diep in de ochtend op het aantrekkelijke dorpsplein weten we het zeker: de werkelijkheid verslaat hier moeiteloos de verbeelding.

Een prikkelende lentezon,klotsend azuurblauw en helder water hooguit twintig meter verder, la mama die traag maar breedlachend met de boodschappen sleurt, het unieke zicht op de steile bergwanden aan beide kanten van het Gardameer. Geen probleem, zo vinden wij, als de tijd beslist om even stil te staan.

Net wanneer we dreigen in te dommelen, ontspint zich een felle woordenwisseling tussen onze ober en de kapper die twee huizen verder een luchtje schept. Onze ober: “Bongiorno Franco, zondag dompelt onze Francesco (Totti, speler van AS Roma) jullie definitief onder in een diepe rouw. Wij winnen, jullie kunnen dat niet meer. En de Scudetto is van ons.” De kapper: “Dromen mag, Paulo, maar het is bedrog. Zondag zet onze Zlatan (Ibrahimovic, speler van Inter) de puntjes op de i en vieren wij feest.” Wat een hoogoplopende ruzie lijkt, is niet meer dan een passionele discussie over de spannende titelstrijd tussen AS Roma en Inter Milaan die enkele dagen later zal worden beslecht.

De volgende dag vormt de terugkeer van Berlusconi als president de inzet van een al even verhitte woordenstrijd. Wanneer Franco en Paulo ons ook de derde dag zien zitten en merken dat we ons graag laten onderdompelen in zo’n typisch Italiaans onderonsje, is het hek helemaal van de dam. Wij worden toeschouwers van een heerlijk stukje Ital iaans toneel. De stemmen klinken nog feller, de bekende handbewegingen met duimen en vingers tegen elkaar zwaaien door de warme lucht. Zalig toch, dat bijna perfecte Italiaanse gevoel voor drama.

Grandeur van weleer

Maar er is meer in Gardone Riviera. Veel meer, uiteraard. Het kleine dorpje (hooguit 2.500 inwoners) combineert de rust van vandaag met de klasse en grandeur uit het verleden.

Halfweg de westkust van het Gardameer en in de schaduw van het bekendere Salo geniet Gardone Riviera van een buitengewoon mild klimaat en biedt het een prachtig uitzicht over het meer. Dat uitzonderlijke en mediterrane klimaat zorgt voor een uitgebreid aanbod van citroenbomen, palmen, oleanders, olijfbomen, vijgenbomen, magnolia’s, eucalyptusbomen ... En ja, er groeien ook sinaasappelen.

Tussen al die natuurlijke pracht zijn bovendien indrukwekkende villa’s neergeplant. Zeker een bezoekje waard is de imposante Villa Victoriale degli Italiani, een voorbeeld van Italiaanse zelfverheerlijking in de architectuur. Na het verorberen van een pikante pasta met een glaasje plaatselijke Bardolino nodigt de mooie en romantische boulevard langs het meer ons ‘s avonds uit tot een rustgevende wandeling. Rust mag dan niet meteen het belangrijkste kenmerk zijn van het vaak door toeristen bezette Gardameer, maar in Gardone vind je die wel. In overvloed.

Ook daarom vormt Gardone Riviera een uitstekende uitvalsbasis voor uitstappen met de auto, de motor, de fiets en/of de boot naar de immens vele (verborgen) toeristische schatten aan het Gardameer. Een volledige rit rond het meer levert je zo’n 160 kilometer op de teller op, maar vergeet onderweg vooral niet te stoppen. Het aanbod aan cultuur, natuurlijke pracht en historische rijkdommen (zie kaderstuk) is even rijk als divers. Het Gardameer is overigens niet alleen het meeste bekende meer van Italië, het is ook het grootste. Treffend hierbij zijn de grote verschillen tussen de west- en oostkust enerzijds, noord- en zuidkant anderzijds. Ligt de noordkant zowat diep verzonken in de bergen en dringt een vergelijking met de mooie Noorse fjorden zich op, 50 kilometer zuidwaarts resten hooguit een paar heuvels.

Belangrijk voor wie - vooral in het voor en najaar - ook in de late namiddag nog van de zon wil genieten. Dat kan dus alleen in het zuidelijke gedeelte, met onder meer het schiereiland Sirmione als trekpleister. En ja, hier is het vaak op de koppen lopen, maar eenmaal binnen via de eeuwenoude stadspoort zal je zelden een mooier decor vinden om te verdwalen in een toeristenmassa.

Het gelijk van Franco

Maandag, de voorlaatste dag van een week aan het Gardameer. Bij een zoveelste Caffè Machiato willen we in Gardone absoluut meemaken hoe kapper Franco na de titel van Inter Milaan triomfeert over onze ober Paulo. Al van ver zien we hem blinkend staan in de deuropening van zijn kapperszaak. Maar de stilte is oorverdovend. Geen Paulo te zien. Het café is dicht. “Wegens onvoorziene omstandigheden.” Ook dit is Italië. Gelukkig smaakt de koffie in het café van de buren even lekker...

Vijf aanraders

1/ CasCate del Varone

Waterval van 100m hoog in een rotsholte in de buurt van het noordelijk gelegen stadje Riva. Bereikbaar via een manueel uitgehakte tunnel, na een korte wandeling door een verzorgd park.

Tip: Vergeet je regenjas niet, want iedereen wordt hier nat.

2/ Riva del Garde

Een van de belangrijkste toeristische plaatsen met prachtig kasteel en haven. Adellijke paleizen: Palazzo Pretorio - het stadhuis, Lutti, Armani en Martini, met zijn heerlijke fresco’s en schilderijen.

Tip: Neem wandelschoenen mee want de hoge bergen vormen een onuitputtelijke bron van wandelplezier.

3/ Desenzano

Het oudst bewoonde gebied en de grootste stad rond het Gardameer, een heus winkelparadijs ook. De stad heeft een aantrekkelijke kleine haven met veel uitnodigende terrasjes en statige oude panden.

Tip: Controleer de agenda want één keer per maand vindt een grote antiekmarkt plaats.

4/ Limone

Pittoresk. Het kleine dorpje met zijn wirwar van straatjes en winkeltjes dankt zijn naam aan de vroegere citroencultuur. Limone ligt amper 66 m boven de zeespiegel, een schrilcontrast met de Cima Valdretta die aan de overkant van het meer tot 2.218 m de lucht in schiet.

Tip: Rust vooraf goed uit. Het mag dan plezant verdwalen zijn in de vele nauwe steegjes, de terugtocht naar de auto is lastig.

5/ Bardolino

Wie Bardolino zegt, denkt meteen aan de prikkelende wijn uit deze streek. Wijn proeven en/of kopen is dan ook de meest beoefende activiteit in dit kleine stadje aan de oostkust. Met de San Zeno beschikt Bardolino ook over een van de oudste kerken van Italië (9de eeuw).

Tip: Bardolino op, laat je rijden...

Praktisch:

Hoe erheen:

Auto: Hasselt - Gardone Riviera: 1.040 km.

Vliegtuig: Gardone Riviera is met het vliegtuig bereikbaar via Verona of Bergamo (80 km). www.brusselsairlines.com

Klimaat:

1O°C in de winter, 35°C in de zomer. Ideaal (20°C ) in het voor- en najaar.

Info: www.enit.it

Verblijf:

Grand Hotel Fasano ***** ligt direct aan het Gardameer. Het hotel dateert uit de 19de eeuw en werd gebouwd als jachtpaviljoen voor de Oostenrijkse keizerlijke familie.

Prijzen: Vanaf 114 euro p.p.p.n. op basis van kamer met ontbijt. Als je voor 10 februari een Pegasereis boekt, ontvang je gratis een Nobody-handtas van 219 euro. www.pegase.be

NIET TE MISSEN