Blitzbezoek aan scandinavië

Blitzbezoek aan scandinavië

Vakantie

Blitzbezoek aan scandinavië

Print
Vier vakantiedagen doorbrengen in een mastodont van 293 meter lang en 32 meter breed. Dertien verdiepingen hoog. Op het eerste gezicht niet echt aanlokkelijk. Tot blijkt dat je kamer een appartement met balkon en zicht op zee is. En de ‘mastodont’ een drijvend hotel met hoog entertainmentgehalte, dat je ‘vlot’ van Amsterdam naar Kopenhagen en Oslo brengt terwijl je slaapt, een rondje roulette speelt, het zwembad induikt, een film meepikt, de klimmuur trotseert, de kunstgalerij of het shopping center bezoekt, je conditie bijspijkert in de fitnesszaal en de verloren calorieën weer recupereert in een van de vier restaurants.

Stilaan ontdoet cruisen zich van het imago dat velen er nog altijd op kleven: geknipt voor ‘newly wed, nearly dead and overfed’ (of in het Nederlands voor wie ‘pas getrouwd, bijna dood en overvoed’ is).

De clichés worden niet bevestigd aan boord van de Jewel of the seas, die aan de Amsterdamse kade op ons ligt te wachten. Gemiddelde leeftijd van de passagiers is 43. Het schip kan 2500 gasten en 860 bemanningsleden aan. Veel volk maar vreemd genoeg merken we daar tijdens de reis weinig van. Restaurants zitten op de spitsuren goed vol, maar voor de rest is er ruimte zat. Ook aan de negen liften is het zelden lang wachten.

En in de bars, waar de goedkope dollar, munteenheid van dienst, de longdrinks lekker goedkoop maakt, heeft het personeel, afkomstig uit zestig verschillende landen, tijd genoeg om gasten op een Amerikaanse, wat overvriendelijke en Love Boat-achtige manier te ontvangen. Alleen aan de met stabilisatoren uitgeruste biljarttafels is het soms aanschuiven.

Cruisen is voor ons proeven: niet alleen van alle activiteiten aan boord van dit drijvend dorp maar ook van de steden die je onderweg bezoekt. Veel tijd krijg je er niet want na een twaalftal uur vaart het schip alweer af, maar dat geeft je toch de gelegenheid om te beoordelen of een plek de volgende keer een langer bezoek verdient. Shuttles brengen je van het schip naar het centrum van de stad en pikken je daar weer op.

Die uitstappen betaal je extra maar voor de rest hanteren cruises de in de reissector alsmaar populairder wordende all-informule. Vol pension zeg maar. En... eten à volonté. Dus toch opletten dat je niet ‘overfed’ geraakt...

Kopenhagen: pittoresk decor

De hoofdstad van Denemarken is wat vergelijkbaar met Amsterdam: kanalen en grachten en hier en daar gebouwen die vrij Hollands aandoen. Een echt oud, lieflijk centrum ontbreekt. Toch beschikt de kern over architectuurparels, gezellige winkelstraten, mooie pleinen en leuke terrasjes.

Niet te missen

'De Kleine Zeemeermin' blijft zonder twijfel de bekendste en meest gefotografeerde ‘inwoonster’ van de stad. Haar geestelijke vader, Hans Christian Andersen, heeft zijn levensgrote standbeeld vlak bij Tivoli. ‘s Avonds is het pretpark feeëriek verlicht.

'Amalienborg', de koninklijke residentie, is een van de architectuurblikvangers. Het Statens Museum for Kunst herbergt een ruime internationale collectie en bevindt zich dicht bij het kasteel van Rosenborg, schatkamer van de kroonjuwelen. De zeventiende-eeuwse Rundetårn (ronde toren) biedt na het beklimmen van de 209 meter lange draaitrap een schitterend uitzicht over de oude stad.

De ‘zwarte diamant’ is de roepnaam voor de nieuwe Koninklijke bibliotheek. Gelegen aan de haven, wordt het gebouw, een grote kubus, via een glazen brug verbonden met het oude deel.

Ook het Dansk Design Center mag niet op het lijstje ontbreken.

Shoppen

'Strøget', volgens de Denen de langste winkelstraat van Europa, loopt dwars door het stadscentrum.

Uitblazen

Bij mooi weer is het gezellig toeven op een van de vele terrassen die Nyhavn telt. Kleurrijke koopmans- en pakhuizen aan de havengeul vormen het pittoreske decor. Scandinaven zitten graag buiten, zelfs als de zon niet volop haar best doet. Overal vind je dan ook dekentjes om je op te warmen.

Oslo: dynamische place to be

De Noorse hoofdstad bruist. Het klinkt als een cliché uit een toeristische folder maar toch is het waar. De ooit saaie hoofdstad van Noorwegen ontpopte zich tot een dynamische ‘place to be’. De gedachte dat de inwoners daar ‘s winters met z’n allen in dikke, gebreide truien rondlopen om de koude te verdrijven: vergeet ze maar.

Niet te missen

Het jongste paradepaardje van Oslo is het operagebouw, vorig jaar geopend. Gelegen aan de Oslofjord, kan je de aparte architectuurparel te voet beklimmen met een schitterend uitzicht over de stad als beloning. Dat heb je ook vanop de oude vesting Akershus. Het opvallende stadhuis, daterend van 1950, kent hevige vooren tegenstanders. Het gebouw met de twee opvallende bakstenen torens wordt extreem lelijk bevonden of juist niet.

Vlakbij bevindt zich het Nobelprijscentrum, waar onder meer tentoonstellingen plaatshebben. Vergeet ook het koninklijk paleis niet, de officiële woonplaats van de Noorse koninklijke familie. De tuinen rondom zijn publiek domein.

Wie wat meer tijd heeft, kan ook iets buiten de stadskern op ontdekking. Naar Holmenkollen bijvoorbeeld, de bekende skischans met aan de voet een museum, gewijd aan de geschiedenis van de skisport. Of naar het Vikingmuseum waar het verleden van de Noormannen tot leven komt.

Shoppen

De Karl Johans Gate, vernoemd naar de koning die in de negentiende eeuw over Noorwegen en Zweden regeerde, is de hoofdstraat van Oslo.

Uitblazen

De ‘place to be’ is Aker Brygge, ooit een scheepswerf, nu een trendy winkel- en uitgaanscentrum. Bij mooi weer zitten de terrassen eivol. Wie wil uitblazen in een groen kader en een stukje cultuur wil meepikken, trekt naar de Vigelandsparken. Gustav Vigeland stelt hier zijn levenswerk tentoon, zo’n tweehonderd monumentale beelden die een kijk bieden op de levenscyclus met naakte mensen die omhelzen, knuffelen, vechten, kruipen... Indrukwekkend.

Praktisch

Cruise

Reizen naar Scandinavië (12 dagen) met het cruiseschip Celebrity Century kan dit jaar op 26 juni en 8 juli. Prijzen vanaf 1.440 euro (volpension). Voor excursies betaal je extra.

Vertrek en aankomst: Amsterdam. De cruiseterminal bevindt zich op wandelafstand van het treinstation.

Aan boord betaal je in Amerikaanse dollars. 1 euro = 1,30 US dollars.

INFO www.cruiseconnection.be voor alle informatie over bestemmingen en schepen. Bestellen gebeurt via de reisagent.

Sightseeing

Kopenhagen en Oslo kan je te voet verkennen want de meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand. Een toeristische pas voor het openbaar vervoer of een gratis stadsfiets, operationeel tijdens het grootste deel van het jaar, zijn alternatieven.

De Copenhagen Card en de Oslo Pass kosten respectievelijk 27 euro en 25 euro voor één dag. Voor kinderen zijn er prijsverminderingen. Met de pas kan je gebruikmaken van het openbaar vervoer in het centrum en genieten van allerlei kortingen.

Munteenheid: 1 euro = 7,45 Deense kroon en 8,68 Noorse kroon.

INFO www.visitcopenhagen.com www.visitoslo.com

NIET TE MISSEN