Rhodos in 7 belevenissen

Het Griekse eiland Rhodos was in een ver verleden zowat hét centrum van de toenmalige wereld. Het witte stadje Lindos was ooit zelfs een belangrijk wereldhandelscentrum. Tegenwoordig is het toerisme er de belangrijkste bron van inkomsten. Met slechts 120.000 inwoners krijgt het eiland jaarlijks 2 miljoen toeristen over de vloer. Die komen er vooral omdat het ‘Eiland van de Zon’ 300 dagen zon per jaar telt.

Dominiek Claes

1. Oude stad Rhodos

Rhodos is ook de hoofdstad van het gelijknamige eiland. Ze ligt in het noordelijke puntje van het eiland. In de middeleeuwen werd de versterkte stad gebouwd door de Ridders van de Heilige Johannes. Er wonen nog altijd zo’n 6.000 mensen. Binnen de muren biedt de wirwar van straatjes en steegjes onderdak aan talloze winkeltjes, restaurants en cafés.

Op het hoogste punt van de oude stad Rhodos ligt het monumentale Paleis van Groot Magistraten. De vloeren zijn versierd met prachtige mozaïeken uit de hellenistische en Romeinse periode.

Als je er toch bent, kan je in een adem best ook door de nabijgelegen haven van Rhodos wandelen. Met wat geluk kan je je vergapen aan een kolossaal cruiseschip, of anders flaneren door de jachthaven, de oude haven Mandraki. De ingang wordt aan beide zijden gemarkeerd door twee pilaren, met daarboven de bronzen beelden van een hertenbok en hinde. De zuil met de hinde is momenteel in restauratie. Het is op deze plek dat volgens de mythes ooit het huizenhoge beeld van de ‘Colossus’ wijdbeens de toegang van de haven zou hebben bewaakt.

2. Witte stad Lindos

Wit is de hoofdkleur van de huizen op Rhodos. In het stadje Lindos, gelegen aan de oostkust op zo’n 50 km van Rhodos, is dat de regel. Ooit was Lindos de belangrijkste stad van het eiland. Vanwege het historische belang mag er bouwkundig niks aan veranderd worden. Grote hotels zijn daarom verbannen naar een eind buiten Lindos.

Bussen moeten ook even buiten Lindos parkeren, een shuttledienst verzekert van daaruit de verbinding naar de stadskern. Hoog boven het stadje torent de Acropolis, in de middeleeuwen herbouwd tot een ridderkasteel. Wie geen zin heeft in de voettocht naar boven, kan een ezel inhuren om de klus te klaren. Een toegangsticket voor deze historische site kost 6 euro.

Aan de voet van de Acropolis ligt het haventje van Agios Pavlos, genoemd naar de apostel Paulus die er in 57 na Christus voet aan wal zette om er het christelijke geloof te verkondigen. Snorkelliefhebbers komen hier ook ruimschoots aan hun trekken.

3. Vlindervallei

Rhodos is een rotsmassa die miljoenen jaren geleden door aardbevingen hoog boven de zee uit is geduwd. De hoogste berg is de Ataviros, die ruim 1.000 meter boven de zee uitsteekt. De rivieren, die hun oorsprong in de bergen vinden, staan in de zomer volstrekt droog. Maar door het milde klimaat en de talrijke waterbronnen biedt Rhodos toch een opmerkelijke plantengroei met een bijzondere bloemenpracht.

Eén van de mooiste stukjes natuur is de Vlindervallei, een natuurpark op een paar kilometer van het dorp Paradisi aan de westkust van het eiland. Door de Vlindervallei loopt een riviertje dat in kleine watervalletjes naar beneden kabbelt, dwars door het dichte loof- en dennenbos. Een aangelegd voetpad loodst je zonder problemen door de vallei, waar talloze vlinders in de zomer verzamelen blazen om er het nageslacht te verzekeren. De vlinders worden aangetrokken door de karakteristieke geur van het hars van de Liquidambar orientalisboom.

Stapschoenen zijn aanbevolen. De toegangsprijs bedraagt 5 euro.

4. Rond het eiland

Met een omtrek van ruim 220 kilometer, is een verkenning van het hele eiland in een of meer dagen beslist een aanrader. De hoofdweg die rond het eiland slingert, geeft een schitterende impressie van de diverse landschapstypes die Rhodos te bieden heeft: van het ruwe rotslandschap rond de berg Ataviros, over de vele kastelen, kloosters en burchten op een bergtop, tot een blik vanuit de hoogte op de talrijke baaien aan de kust.

Overal op het eiland kan je een eigen vervoermiddel huren. De scooter is erg populair en handig. Een motor of auto huren kan ook.

Voor de min of meer geoefende motard vormen de slingerwegen een schitterende uitdaging. Het is wel opletten geblazen voor eventuele brokstukken in de bochtige bergwegen. De huurprijzen zijn nog redelijk democratisch.

Een scooter huren kan vanaf 15 euro per dag (inclusief verzekering), voor een wagen vertrekken de tarieven vanaf 35, voor een motor vanaf 30 euro.

5. Kies je vis

Rhodos heeft geen gebrek aan gezellige restaurantjes en tavernes. Bij een verkenning van het eiland, moet je zeker een stop maken in het onooglijke vissersdorpje Plimiri, in het zuiden van het eiland. Er staat welgeteld één familierestaurant, waar je zelf de vis of inktvis kiest die op de grill wordt gelegd. Die gaat prima samen met de salade van paprika, ajuin, tomaat en geitenkaas, en de geurige witte wijn. De vers gevangen inktvissen hangen buiten aan een wasdraad te drogen. Met z’n tweeën kan je er voor nog geen 35 euro uitstekend eten en drinken, een ouzo als digestief incluis.

Een andere aanrader is het dorpje Agios Isidoros (letterlijk: Sint- Isidoor), op de flank van de berg Ataviros. Het dorp is nog niet door toeristen overrompeld, de aloude tradities worden er nog in ere gehouden. Ook hier kan je genieten van de gastvrijheid van de inwoners en van de lokale producten zoals wijn, honing en olijfolie.

6. Parazeil-paradijs

In het uiterste zuiden van Rhodos ligt het schiereiland Prassonissi, verbonden met het eiland Rhodos door een zandstrook van ongeveer een ki lometer lang. Hier ontmoet het water van de woelige westkust dat van de kalmere oostkust. Dat verklaart ook waarom de zandstrook is uitgegroeid tot the place to be voor parazeilers en windsurfers.

7. Buureilanden

In de onmiddellijke buurt van Rhodos liggen nog enkele eilandjes die de moeite waard zijn.

Het eiland Symi, op 20 kilometer ten noordwesten van Rhodos, is bekend voor zijn schilderachtige haven, kleurrijke huizen tegen de berghelling en natuurlijke sponzen. Symi was ooit de grootste sponzenvisserijhaven ter wereld. Aan de andere kant van het eiland bevindt zich het prachtige klooster Panormitis. Een excursie met gids en overtocht naar Symi, kost 38 euro per persoon.

Wie de rust zoekt, kan terecht op het eiland Chalki, ten westen van Rhodos, met mooie zandstranden, kristalhelder zeewater en een bergachtig landschap.

Praktisch

Hoe erheen:

De vluchten vanuit Brussel (vertrek op dinsdag, donderdag en zondag) naar Rhodos worden uitgevoerd door Thomas Cook Airlines.

Verblijf:

Wij verbleven met touroperator Thomas Cook in het hotel Blue Bay Beach Resort ****. Dat kan voor 7 nachten vanaf 649 euro p.p. all-in.

Info: Griekse Nationale Dienst voor Toerisme, Louizalaan 172, Brussel,02-647.57.70 www.greekembassy-press.be

Meer info bij uw reisagent of op www.thomascook. be

NIET TE MISSEN