Leven als God in Frankenland

Frankenland, in het noorden van de Duitse deelstaat Beieren, is een veelzijdige streek. In dit heuvelachtige gebied langs de Main vindt de bezoeker een aantal karakteristieke steden en stadjes, waar de glans en de glorie nog van afstraalt. Frankenland wordt bovendien een culinair walhalla genoemd. Jij kan er proeven van wijn, bier en de typische Frankische braadworst. Leven als God in Frankenland is dan ook geen loze bewering. Drie steden met hun culinaire specialiteit om deze stelling te onderstrepen.

peter van oyen

1. Würzburg: poort tot het Frankische wijngebied

Würzburg, dat gedomineerd wordt door de vestiging Marienberg, ligt te midden van de wijnbergen. In deze barokstad resideerden ooit de machtige prinsbisschoppen die er alles aan deden om hun (geestelijke) stempel te drukken. Het silhouet van Würzburg wordt dan ook gekenmerkt door de spitsen van de talloze kerken, waaronder de romaanse Dom en de laatgotische Marienkapelle op de markt. Dat de gelofte van armoede niet meteen besteed was aan deze prelaten, blijkt vooral uit hun barokpaleis, de Residenz. Wereldberoemd is het door de Venetiaanse schilder Tiepolo vervaardigde plafondfresco, boven het trappenhuis van het paleis.

De stad pronkt niet alleen met de glans en glorie van het verleden, maar bruist vandaag door de aanwezigheid van vele studenten. Vooral aan de Alte Mainbrücke vind je leuke cafeetjes en eethuisjes. In gezellige wijnlokalen kan je genieten van een glas Frankenwijn.

Deze wijn is een buitenbeentje, alleen al door de unieke flessenvorm die hier gebruikt wordt: de typische Bocksbeutel, de korte, platronde fles met buikje. Het leeuwenaandeel in de wijnregio Frankenland gaat naar de productie van witte wijn. Frankenland is bekend voor zijn gespierde, aardse Silvaner, maar ook druivenvariëteiten als Müller-Thurgau, Rivaner, Bacchus en Riesling worden geplant.

De wijnbouw heeft in Würzburg zeer oude wortels. Volgens de overlevering introduceerden drie pelgrims hier in de zevende eeuw niet alleen het christendom, maar ook de eerste wijnstokken. De oorspronkelijke band tussen kerk en wijn wordt treffend geïllustreerd door de imposante Staatlicher Hofkeller (onder de Residenz), dat ook kan uitpakken met het label ‘oudste wijndomein van Duitsland’ (°1128).

Een andere mooie plek om van de wijntraditie te proeven is het Juliusspital. Dit historisch gebouwencomplex doet dienst als ziekenhuis, bejaardentehuis en wijnhuis. De eeuwenoude kelder (°1699) is 250 meter lang en ligt vol mooie vaten waarvan de deksels voorzien zijn van artistiek houtsnijwerk. ‘Frankenwein ist krankenwein’ is hier het motto. Een patiënt die hier gezond en wel het ziekenhuis verlaat, mag een glas drinken.

Wie niet genoeg kan krijgen van Frankenwijn, moet het Frankische wijngebied bezoeken, dat op een boog scheut van Würzburg ligt. Daar vlijen wijnheuvels zich tegen de kronkelige Main. Daartussen soezen lieflijke wijndorpjes en middeleeuwse stadjes zoals Dettelbach met zijn 36 torens. In Nordheim bevindt zich het gloednieuwe Weinhaus Divino, een hypermoderne vinotheek waar je alles te weten komt over Frankenwijn.

Veel wijnbouwers zoals de familie Meintzinger in Frickenhausen, combineren de wijnbouw met een hotel. Andere wijnboeren organiseren wandelingen door de wijngaarden. De picknick samen met de familie Müller (Weingut Max Müller I in Volkach) brengt ons meteen in hogere sferen. Hun wijngaard ligt namelijk aan de voet van een kapelletje met de passende naam Maria in Weingarten. En de wijn zorgt voor de rest.

2. Ansbach: rococo en braadworst

Ansbach is een leuk Beiers stadje dat vaak door toeristen over het hoofd wordt gezien. Nochtans heeft dit stadje een stijlvolle flair. Dat is te danken aan de markgraven van Ansbach, die eeuwen lang de lakens hebben uitgedeeld. Hun imposante achttiende-eeuwse rococopaleis is nog steeds het kenmerk van de stad. Ook andere gebouwen zoals de protestantse St.-Gumbertuskerk (met crypte met 25 sarcofagen van de marktgraven) en de Herrieder Tor verwijzen naar de bloeiperiode van de stad. Deze monumenten vormen het geknipte decor voor het Ansbacher Rococo-Festival (jaarlijks) en de Internationale Bachweek (tweejaarlijks) die in de stad worden geënsceneerd.

Ansbach is verder bekend voor zijn Culinaire Weken, waarbij uit historische kookboeken wordt geput. Ongetwijfeld komt dan ook de typische Frankische braadworst aan bod, waarvoor in iedere stad een ander recept bestaat. Zo is de Nürnberger de fijnste en meest bekende worst.

De Ansbacher Bratwust, die we proefden in Kornacher Gasthaus, is dan weer 18 centimeter lang en tot 3 centimeter dik en wordt gemaakt van varkensvlees.

3. Bamberg: bekoorlijke bierstad

Het duizend jaar oude Bamberg, dat gelegen is op zeven heuvels, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De voormalige keizerstad genoot vooral in de twaalfde eeuw groot aanzien. Bamberg gaat dan ook prat op het grootste nog intacte middeleeuwse centrum van Duitsland. De Dom met zijn vier rijzige torens en het beroemde standbeeld de Bamberger Reiter, het Altes Rathaus dat midden in de rivier werd gebouwd, de Neue Residenz van de bisschoppen of het klooster St.-Michael: het is slechts een fractie van de 2.000 afzonderlijke monumenten die Bamberg telt. Naast een veelheid aan schitterende gebouwen, domineert het riviertje Regnitz met zijn vele vertakkingen en bruggen het uitzicht van de stad. In de achttiende eeuw gaven de inwoners hun gevels en huizen een barok uitzicht. Fonteinen, bruggen en pleinen werden versierd met sierlijke beelden. Sindsdien is er in de binnenstad maar weinig veranderd.

In Bamberg wisten ze al snel wat goed leven was, want in de middeleeuwen waren er 400 brouwerijen, waarvan er nu nog negen overblijven. Er zijn meer dan vijftig biersoorten geteld. Toch wordt Bamberg vooral geassocieerd met de merkwaardige specialiteit Rauchbier, dat al eeuwen bestaat en een smaak heeft van gerookte ham.

De bekendste brouwerij (met restaurant- taverne) is Heller-Schenkerla in het centrum van de stad. De brouwerij dateert uit 1678, hoewel de geschiedenis van de taverne nog verder teruggaat. De Frankische naam ‘Schenkerla’ betekent letterlijk ‘hij die waggelt’, wat zou refereren naar één van de vroegere brouwers die slecht ter been was, al beweren kwatongen dat het vooral verwijst naar de toestand die je verkrijgt na overmatige consumptie van dat Rauchbier. Wat er ook van zij, Rauchbier proeven blijft een merkwaardige belevenis.

Het verschil met andere brouwprocedés is dat de mout gedroogd wordt op vuren van berkenhout. Dat geeft de mout die zelf door brouwerij Heller- Schenkerla wordt gemaakt, zijn typische rokerige smaak. De brouwerijtaverne tapt het bier rechtstreeks uit houten vaten en schenkt vijf verschillende soorten. Het mondgevoel van de bieren is zacht maar rond, zodat de rooksmaak zich mooi kan ontplooien. De afdronk van het bier dat naar gerookt vlees ruikt, is rokerig en droog.

Praktisch:

Hoe erheen:

Frankenland ligt in het heuvelachtige gebied langs de Main, in het noorden van Beieren, ten oosten van Frankfurt. Met de wagen moet je rekenen op 600 km. Wij spoorden met de ICE (Inter City Express, Deutsche Bahn) van Brussel naar Frankfurt (3,5 uur). Van daar is het nog 2 uur met een andere ICE-trein naar Würzburg. www.bahn.de

Verblijf:

Maritim Hotel Würzburg: congreshotel aan de Main-oevers. www.maritim.de

Hotel Meintzinger, Frickenhausen: sympathiek familiehotel, waar je de Frankenwijnen van de familie Meintzinger kunt proeven www.hotel-meintzinger.de

Romantik Hotel Messerschmidt, Bamberg: heerlijk slapen in dit voormalige ouderlijke huis van luchtvaartpionier Willy Messerschmidt, dat ook nog een 165 jaar oude wijntaverne bezit. www.hotel-messerschmidt.de

Eten:

Weinstuben Juliusspital, Würzburg: wijnrestaurant van beroemd Juliusspital. www.juliusspital.de

Mahrsbräu Keller, Bamberg: typische brouwerijpub in bierstad Bamberg. www.mahrs-braeu.de

Gasthaus Kronacher, Ansbach: Frankische gerechten in een authentiek kader. www.gasthaus-kronacher.de

info www.duitsland-vakantieland.be www.frankentourismus.de

MEER OVER Reizen