Kempenaars rijden Afrikaanse mountainbikerace

Kempenaars rijden Afrikaanse mountainbikerace

Kempenaars rijden Afrikaanse mountainbikerace

Print
Retie - In 8 dagen 850 kilometer fietsen over bergen en dalen in Zuid-Afrika. Dat staat Tom Cuylaerts en Danny Smets te wachten vanaf 21 maart in de mountainbikewedstrijd Cape Epic.

Niet elke amateur kan zomaar meedoen aan de mountainbikewedstrijd Cape Epic in Zuid-Afrika. “Je moet veel chance hebben”, vertelt Tom Cuylaerts uit Retie. “Als amateur moet je een lotery entry kopen daar trekken ze 500 gelukkigen uit. Ik kocht voor de eerste keer een lotje en ik was het al bijna vergeten. Tot ik in juli het bericht kreeg: ‘you may enter the race’.”

Cape Epic is een duo-race. “Je moet met twee zijn en je mag telkens maar maximaal twee minuten van elkaar verwijderd zijn. Anders word je uit de race gezet. Dus sprak ik mijn collega Danny Smets aan. Wij gaan al een aantal jaren samen een fietske doen.”

“Ik was eerst helemaal overdonderd”, vertelt de Herentalsenaar. “Ik dacht, ‘dat is niets voor mij’. Voor de vraag had ik ook nog nooit gemountainbiked. Maar mijn vriendin heeft me overtuigd. Ik kocht een mountainbike in juli en die is al zo goed als versleten intussen.”

Stevige training

Want er wordt wat afgetraind bij het duo. “Sinds september zijn we beginnen trainen en we proberen toch 300 tot 400 kilometer per week te doen”, vertelt Cuylaerts. “Nu wordt het iets warmer, maar ik heb ook uren gefietst bij –2 en –3 graden. Soms moet ik werken in het buitenland en dan kan de mountainbike niet mee. Maar dan trek ik ’s avonds mijn loopschoenen aan. ’t Wordt echt verslavend nu.”

De race zelf start op 21 maart op de Tafelberg in Kaapstad. “We komen er drie dagen voor het vertrek aan. Dan wordt het zo veel mogelijk schransen”, vertelt Cuylaerts. “Tijdens de race krijg je op drie plaatsen bevoorrading. Alles is tot in de puntjes georganiseerd. We hebben zelfs al onze massages besteld.”

Uitdaging

Maar de tandem doet vooral mee voor de uitdaging. “Ik verwacht het allerergste”, zegt Smets. “We doen daar elke dag minstens 2.000 hoogtemeters. En het is daar 35 graden.”

“Het Is eens iets anders dan hier rijden, hè”, vult Cuylaerts aan. “De wereld is meer dan Schoonbroek.”

Marian MICHIELSEN
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio