The Big Apple: Voor beginners en gevorderden

The Big Apple: Voor beginners en gevorderden

Vakantie

The Big Apple: Voor beginners en gevorderden

Print
The Big Apple biedt een waslijst van klassieke trekpleisters als Times Square, Ground Zero, The Empire State Building en Fifth Avenue. Allemaal in Manhattan, hét New York voor buitenlanders. Maar ook in de vier andere stadsdelen of ‘boroughs’ valt er heel wat te beleven. Loop op de volgende pagina’s met ons mee door NYC, zowel voor beginners als gevorderden.

Voor beginners...

1. Top of the rock

Dit is de ideale kennismaking met The Big Apple. Vanop 260 m hoogte heb je een adembenemend zicht over de wolkenkrabbers van het 20 km lange eiland Manhattan, Central Park, de Hudson rivier, het Empire State Building en de haven van New York met het Vrijheidsbeeld.

Het observatieplatform van het Rockefeller Center opende voor het eerst zo’n 70 jaar geleden. Het Center was oorspronkelijk bedoeld als operagebouw, maar toen Wall Street crashte trokken de investeerders zich een voor een terug. John D. Rockefeller besloot op eigen houtje verder te gaan met de bouw van een wolkenkrabber. Om de mensen hoop te geven: figuurlijk, omdat een wolkenkrabber naar de hemel reikt en letterlijk, omdat er heel wat mensen werden tewerkgesteld tijdens de bouw.

Op de eerste verdieping vind je vandaag een permanente expo en videofilm rond de voorgeschiedenis, bouw en weetjes van het Rockefeller Center. Inclusief de wereldberoemde foto van de bouwvakkers die pauzeren op een zwevende balk (zie boven). Een lift zoeft je in 48 seconden naar de 67ste verdieping met verwarmd dakterras. Dagelijks open van 8u tot middernacht,11,80 euro (via Jetair). www.topoftherocknyc.com

2. Grand central oyster bar

Midden in de schitterende Grand Central Terminal uit 1913 ligt de vermaarde Oyster Bar. De high society komt hier graag lunchen. Het zegt iets over de prijzen, maar toch mag je een bezoekje aan deze ondergrondse vistempel daarvoor niet laten.

Want uiteraard staan er niet alleen oesters (25 soorten!, vanaf 1,75 dollar per stuk) op de kaart. Wel vis, veel verse vis. Wij kunnen de New England clam chowder (6,25 dollar) aanbevelen, een roomwitte crèmesoep van venusschelpen.

Geniet van de overweldigende seafood en laat de hectiek van het spoorwegstation comfortabel aan je voorbijgaan onder de betegelde gewelven. Open van maandag tot zaterdag voor lunch en diner. www.oysterbarny.com

3. Meatpacking district

Voor nog een gastronomische klassieker van Manhattan moet je bij Ben’s Kosher Delicatessen zijn, een Joods eethuis in art deco op West 38th Street. Bestel net als de locals een pastrami sandwich for lunch en krijg een broodje met een kilo vlees ertussen gepresenteerd. Zo ziet het er althans uit.

Vroeger kwam dit vlees ongetwijfeld uit het Meatpacking District, gelegen tussen Chelsea Market en Gansevoort Street. Waar de varkens toen aan de haak bungelden onder de portiek, flaneren vandaag hippe vogels van binnen en buiten New York. Want dit is een trendy buurt (een 20-tal blokken) geworden vol designwinkels. Getuige daarvan de boetiek van Stella McCartney, dochter van de ex- Beatle, die hier opende in 2002.

De Old Homestead Steakhouse is al langer een begrip. Sinds 1868 om precies te zijn, kun je hier terecht voor een serieuze hap uit de koe in een antiek decor. Het Meatpacking District straalt tot op vandaag een authentieke, industriële sfeer uit. Een ideale uitgaansbuurt ook, want ’s nachts openen vele clubs hun deuren. www.bensdeli.net www.meatpackingdistrict. com

4. M&M’s World

Times Square bulkt van de must-do’s, maar M&M’s World op Broadway mag je met kinderen echt niet missen. Een levensgrote M&M verwelkomt je al meteen aan de ingang van deze drie verdiepingen tellende megastore waarin alles in het teken staat van het kleurrijke chocoladesnoep.

De bekende figuurtjes die bij ons in de bioscoop het beeld teisteren vooraleer de film begint, vind je hier op T-shirts, speelgoed, babykleding, snoepautomaten, rugzakken, enz. Je kunt het zo gek niet bedenken of M&M’s World heeft het wel, met een M&M erop. Dagelijks open van 9u tot middernacht, gratis. www.mmsworld.com

Voor gevorderden...

1. Queens Voor jazzliefhebbers

Een plaats die hardnekkig vergeten wordt in de geschiedenis van de jazz is het New Yorkse Queens. In de jaren twintig vormde het nochtans de thuisbasis van honderden jazzmuzikanten.

De Queens Jazz Trail doet jazzlocaties als New Orleans en Harlem vergeten met een combinatie van een wandeling en een busrit langs de huizen van iconen als Louis Armstrong, Billie Holiday en Dizzy Gillespie. Het traject neemt drie uur in beslag en zet de verwaarloosde jazzgeschiedenis van Queens weer in de spotlights. Tickets kosten 35 dollar. www.FlushingTownHall.org

2. Trendy Shopping in brooklyn

Over de Brooklyn Bridge ligt de meest bevolkte borough van The Big Apple: Brooklyn. Naast de bruisende wijken Brooklyn Heights, Cobble Hill, Carroll Gardens, Park Slope, Red Hook en Fort Greene vormt ook Williamsburg zonder twijfel een nieuwe trekpleister voor toeristen.

Met een b(l)oeiende kunstgemeenschap, verschillende ethnische enclaves en een uitgesproken winkel- en karakter is de wijk in het noorden van Brooklyn aan een steile opmars bezig. Makkelijk bereikbaar dringt Williamsburg zich op voor een culinaire en winkelverwendag!

Ochtend: Neem op Union Square in Manhattan de L-trein. Stap af aan Lorimer Street Station, Williamsburg. De avontuurlijke shopper vindt ongetwijfeld zijn gading in de hippe Boundless Studio (boundlessny. com) op 143 Roebling Street. Deze streetwear-winkel biedt een excellente keuze aan kleding, sneakers en muziek. Een beetje prijzig, maar wel exclusief. Tijd voor koffie? In hetzelfde gebouw vind je de al even hippe en gezellige Roebling Tea Room (roeblingtearoom.com).

Middag: Via Metropolitan Avenue gaat het richting Manhattan skyline. Op Bedford Avenue kun je het shoppingavontuur voortzetten. Trendy boetieks, koffiehuizen en wijnwinkels zat. Op nummer 225 zit Pema New York met handgemaakte en unieke wollen accessoires (pemany. com).

Avond: Voor een sfeervol dineetje ten slotte trek je naar de zuidkant van Williamsburg, een blok weg van Williamsburg Bridge. Keuze te over!

3. Groene long the bronx

Is het niet gevaarlijk in de Bronx? Dat is zonder twijfel het grootste cliché waar deze buitenwijk mee kampt. De sociale en raciale spanningen in de zuidelijke borough, de enige overigens die op het vasteland ligt, zijn de jongste twintig jaar enorm afgenomen.

De Bronx mag zich met 25% aan groene oppervlakte de groenste borough in een stedelijk gebied in Amerika noemen. Je vindt er meer dan 2.500 hectare aan parken zoals Wave Hill, een voormalig landgoed dat nu dienst doet als een publieke tuin voor veel mensen uit Manhattan. De tuin biedt een adembenemend zicht op de machtige Hudson rivier en de dramatische Palisades, de kliffen op de westoever.

Voor nog meer tuinen in de Bronx moet je in de New York Botanical Garden zijn, met 27 verschillende thematuinen. En op Woodlawn Cemetery stoot je op de laatste rustplaats van heel wat beroemdheden, zoals de muzikanten Duke Ellington en Miles Davis en de handelaars Woolworth en Macy. Alombekende figuren als John F. Kennedy, Colin Powell, Calvin Klein en Ralph Lauren zijn overigens geboren en getogen in de Bronx, genoemd naar de Zweedse immigrantenfamilie Bronck. www.ilovethebronx.com

4. Veerboot naar Staten Island

De veerboot naar de vergeten, maar in oppervlakte grootste borough van New York, blijft voor de meeste toeristen een gratis heen-en weervaart langs het vrijheidsbeeld. Toch is Staten Island meer dan de St. George Ferry Terminal. Bij aankomst op de pier word je meteen beloond met een prachtig - en vooral rustig - uitzicht op de skyline van Manhattan en New Jersey.

Het hop-on-hop-off-busje van de Gray Line vormt de ideale manier om het eiland zelf te ontdekken. In de straatjes van Staten Island waan je je in een mum van tijd figurant in een legendarische Godfather-film. Want in deze borough bulkt het van de filmlocaties van klassiekers.

Het busje doet ook het geboortehuis aan van Alice Austen, een van de eerste vrouwelijke fotografes, en tuft verder langs The Biggest Little Zoo in New York City. Staten Island Zoo herbergt op een veel gezelligere manier dan de meer bekende Bronx Zoo heel wat interessante en vrijwel onbekende beesten. Hoewel, onbekend? Meer dan eens bleken ze een bron van inspiratie voor de tekenaars van Walt Disney.

Veerdienst: Whitehall Terminal, Whitehall St. en South St., afvaart elke 15 minuten, gratis. Gray line: Opstaphalte rechts van St. George Ferry Terminal, vertrek 10u, 11.30u, 13.15u and 14.45u, 15 dollar. Staten ISland Zoo: 7 dollar volwassenen, 4 dollar 3-14j, gratis op woensdag, www.statenislandzoo.org www.newyorksightseeing.com

Hoe erheen:

Het Indiase Jet Airways vliegt dagelijks en rechtstreeks vanuit Brussel naar Newark airport en JFK. Vluchtduur ca. 8u.

Je arriveert in New York rond de middag en keert terug met een nachtvlucht, waardoor je je tijd in The Big Apple optimaal kunt benutten.

TIP: Newark Airport ligt in New Jersey, 24 km ten zuidwesten van Manhattan. De aankomst, paspoort- en douanecontrole verlopen hier veel minder hectisch dan op JFK. Voor de transfer naar Manhattan kun je een beroep doen op de Airlink Shuttle, de trein of de bus (Airport Express). Gemiddelde prijs: 15 dollar.

Reispapieren:

Aanvullend op een digitaal internationaal paspoort moeten zakenreizigers en toeristen uit België zich minstens 72 uur voor vertrek aanmelden op de website van ESTA om een reistoestemming zonder visum te verkrijgen. https://esta.cbp.dhs.gov

Munt:

Nog steeds gunstige dollarkoers: 1 euro is ongeveer 1,3 dollar. Vergeet niet te shoppen!

Metro:

Met de metro geraak je overal in NYC. www.mta.info

info: www.nycvisit.com www.nycgo.com

NIET TE MISSEN