280 miljoen mensen lijden honger door hebberige knaagdieren

280 miljoen mensen lijden honger door hebberige knaagdieren

280 miljoen mensen lijden honger door hebberige knaagdieren

Print
Er zouden wereldwijd 280 miljoen mensen minder aan honger lijden als knaagdieren zoals muizen en ratten beter bestreden werden. Dat stelt dokter Bastiaan Meerburg van de Nederlandse Wageningen Universiteit.

De knaagdieren zetten maar al te graag hun tanden in gewassen. Dat zorgt wereldwijd jaarlijks voor forse oogstverliezen. Mochten de beesten strenger worden aangepakt, zou dat vijf procent meer aan gewassen opleveren. De rijstproductie in Aziatische landen zou dan weer met vijf tot tien procent toenemen en de maïsproductie in Zuid-Amerika zelfs tot 90 procent.

Boeren leren bestrijden

"Een belangrijke conclusie is dat niet alleen productieverhoging belangrijk is, maar ook het voorkomen van oogstverlies. We zouden boeren in de tropen moeten leren om knaagdieren op een verantwoorde wijze te bestrijden’’, zegt Meerburg.

De wetenschappers zijn wel voor een milieuvriendelijke bestrijding, in plaats van gif. Ze denken aan het planten van een voor knaagdieren lekker gewas naast bijvoorbeeld een belangrijk graanperceel of het plaatsen van schermen rond rijstvelden.

MEEST RECENT