Advocaten viseren speurders van federale politie

Print
Westerlo - In het proces tegen Guy Van Hirtum en co schoten de advocaten van de verdachten gisteren met scherp op de speurders. Die zouden vooringenomen zijn geweest.

Het proces tegen de Westelse burgemeester Guy Van Hirtum (CD&V) en co was gisteren al aan zijn derde zittingsdag toe. De advocaten van oudschepen René Verachtert (CD&V) en milieuschepen Filip Verrezen (CD&V) kregen er het woord.

“Alhoewel er vier dagen tussen de verhoren van Verachtert en Verrezen liggen, bevatten beide verhoren identieke paragrafen. Dat wijst erop dat de speurders op suggestieve wijze zijn tewerk gegaan. Die vooringenomenheid is een schending van het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens”, zo luidde het.

Meester Jan Swennen, de advocaat van Verachtert, hamerde er ook op dat zijn cliënt tijdens de verhoren de toegang tot een raadsman werd ontzegd. “Was dat wel het geval geweest, dan hadden zijn verklaringen er anders uitgezien.”

Nooit klachten

De voorzitter van het Hof, Nico Snelders, stelde bij dit alles wel vast dat er nooit klachten van de verdachten over de ondervragingen waren geweest en dat ze alles wel netjes hadden ondertekend, zonder ook maar iets toe te voegen aan de neerslag van hun verhoren. Maar daar nam meester Swennen geen genoegen mee: hij vroeg om de twee speurders die de verhoren hadden afgenomen als getuigen op te roepen.

Het proces rondt af met een vierde zittingsdag, op 25 maart.

HHM
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio