Parijs voor fashionista’s

Parijs voor fashionista’s

Vakantie

Parijs voor fashionista’s

Print
Amper 1 uur en 40 minuten reizen om de handtas van je dromen te vinden. Voor de echte shopaholics onder ons is dat allerminst een offer. Meer zelfs, je vraagt je af waarom je niet eerder de Thalys naar Parijs nam. Want Parijs, da’s de Eiffeltoren, het Louvre, de Notre Dame, enz. Maar ook: de allernieuwste designerboetieks, unieke vintagewinkels en de grootste shoppingcentra. Het historisch patrimonium van de Lichtstad staat aangeduid op elk stadsplan. Maar hoe vind je originele shoppingadresjes die verscholen liggen achter het culturele erfgoed? De stad doorkruisen aan de zijde van een echte Parisienne die jouw shoppingliefde deelt, overtreft de beste reisgids.

Daniela Sander is opgegroeid in Parijs. Ze woont er met haar man, een professor aan de Parijse universiteit. Haar drie kinderen lopen er school en ontspannen zich tijdens de weekends op het skateterrein achter het Palais Royal. Daniela houdt van haar stad en wil die liefde delen met anderen. Maar niet als gewone stadsgids, want die vind je op elke hoek. Daarom bedacht Daniela samen met een aantal andere gepassioneerde Parijzenaars het concept Paris Upperside.

Paris Upperside organiseert gepersonaliseerde rondleidingen door de stad rond thema’s als mode, gastronomie, design,… Op maat van de klant wordt een route uitgestippeld en krijg je de kans om onbekend Parijs te ontdekken aan de zijde van een echte Parijzenaar.

Wij hebben met Daniela afgesproken op La Place Colette, in de schaduw van het Palais Royal en Musée du Louvre. Hier nemen we ruim 4 uur later ook weer afscheid nemen van elkaar, na een boeiende shoppingtour door de Franse hoofdstad. Een impressie.

Exclusief

Net achter de hoek van het Palais Royal tref je een zuilengalerij aan. Tot voor kort bevonden zich hier vooral kleine antiekwinkeltjes. Nu openen modeontwerpers er de meest exclusieve boetieks.

De New Yorkse modeontwerper Marc Jacobs, die werkt voor Louis Vuitton, kon er een pand op de kop tikken. Naast hem vind je de nieuwste winkel van Stella McCartney. Haar kledinglijn neemt de plaats in van schoppen, harken en ander tuingereedschap. Beautygigant Sisheido had als eerste een neus voor een investering op deze locatie. Letterlijk, want Sisheido opende hier een chic salon met exclusieve parfums: Les salons du Palais Royal. Wie aanbelt, wordt stijlvol ontvangen en kan kiezen uit een Sisheidoassortiment van parfumier Serge Lutens. Voor een flesje geurwater tel je hier minimaal 110 euro neer.

Niet goedkoop, maar betaalbaar in vergelijking met de vintagewinkels van Didier Ludot en Gabrielle. Beide boetieks verkopen vintagemode van grote couturemerken. Een schat aan kledingstukken en accessoires die je binnenkort alleen nog in modemusea vanop afstand kan bekijken.

Wie een beetje verderop in de Rue du Faubourg Saint-Honoré op schoenen jaccht gaat, moet zeker halthouden bij de etalage van Christian Louboutin. Kijken kost niets, wie wil passen moet eerst even aanbellen. Voor klanten als Nicole Kidman en topmodel Heidi Klum geldt hier ‘binnen zonder bellen’.

Adellijk gebak

Wie minder budget voor handen heeft, vindt in de naburige Rue Etienne Marcel betaalbare mode van merken als Diesel, Miss Sixty en Lacoste. En zo belanden we in het Quartier Montorgueil. Deze hippe buurt is geliefd bij de Parijzenaars wegens de gezellige voormiddagmarkt en de charmante bloemenwinkeltjes, koffiebars, boekenwinkels,…

Daniela neemt me mee naar patissiertraiteur Stohrer in de Rue Montorgueil: opgericht in 1730 en een begrip onder Parijzenaars omdat Stohrer in 1725 het bruidsgebak mocht maken voor een lid van het Britse koningshuis en zijn Poolse bruid. De gevel en het prachtige interieur zijn ondertussen beschermd als monument. De zoete en hartige delicatessen van de zaak zorgen op exclusieve feesten in Parijs nog steeds voor heerlijke momenten.

Joodse wijk

Na deze zoete tussenstop trekken we naar het Quartier du Marais. In deze oude Joodse buurt (rue Charlot, rue Poitou, rue du Temple) viert de creativiteit hoogtij. Je vindt er een mix aan winkeltjes van jonge designers en kunstgaleries. Dit is de thuis van het artistieke Parijse milieu. Het aanbod in de compacte boetieks is uniek, de prijzen gelukkig niet (lees: betaalbaar).

Le Marais vormt ook de thuisbasis voor heel wat jong talent dat er de oude vakwerkhuizen opkoopt en renoveert tot stijlvolle lofts. Naast modeboetieks vind je in Le Marais ook een ruim aanbod van interieurwinkels. Bij Fleux, Rue Sainte Croix de la Bretonnerie 39, vind je hedendaags interieurdesign tegen betaalbare prijzen.

Van het Joodse verleden van het Quartier Marais is bijna niets meer te merken. Behalve die ene, nog originele, Joodse delicatessenzaak die Daniela blindelings weet te vinden. Bij Florence Finkelsztajn, Rue des Ecouffes 24, wil je alleen al binnengaan voor de heerlijke geur. Hier is alles koosjer en lekker! Volgens Daniela zijn de vers bereide broodjes niet te weerstaan. We geloven haar op haar woord.

Achter de schermen

Tot slot van de shoppingtour neemt Daniela me mee naar een wel heel bijzonder adres: het atelier van couturier Anne Valerie Hash. De Franse modecommissie gaf haar in 2007, als elfde in rij, de erkenning om de titel van Haute Couture te gebruiken voor haar collectie (grote foto van mannequin). De Parijse thuisbasis van Anne Valerie Hash ligt langs één van de drukke boulevards in de stad: Boulevard Bonne Nouvelle. Achter een oude, groene deur lonkt de trap naar de eerste etage. Medewerkster Claire ontvangt ons in een imposante zaal.

Claire: “Dit was vroeger een synagoge, nadien werd het een exclusief restaurant voor de Franse loge. Vandaag ontvangen we hier de haute-coutureklanten. Het is erg druk, want we moeten nog heel wat collectiestukken afwerken voor de defilés tijdens de komende Parijse modeweek”.

De prachtige ontvangstruimte staat in schril contrast me het naaiatelier op de benedenverdieping. Een tiental naaisters werkt er onder het koude licht van buislampen aan de jongste collectie. De fijne vingers van de voornamelijk Aziatische vrouwen zorgen ervoor dat alles perfect in de plooi valt. Ook dit is haute couture.

Bij valavond neem ik afscheid van mijn modegoeroe-voor-één-dag. Maar eerst wil Daniela nog een paar interessante Antwerpse en Brusselse shoppingadresjes van me weten. En die geef ik haar met plezier.

Praktisch:

Hoe erheen:

De Thalys rijdt gemiddeld 7 keer per dag over en weer naar parijs. Prijs: Vanaf 25 euro voor een enkele reis in Comfort 2 (tarief beschikbaar tot 30 dagen voor vertrek). www.thalys.com

Verblijf:

Hotel Saint Augustin Elysées (Rue Roy 9, Parijs) ligt ideaal voor een weekendje shoppen in de Parijse binnenstad. Prijs: Tweepersoonkamer vanaf 136 euro per nacht. Ontbijt 14 euro per persoon. www.concordestaugustin.com

Shopping:

-www.parisupperside.com Individuele modewandeling: 180 euro (2u) of 250 euro (3,5u). -www.marcjacobs.com -www.stellamccartney.com -www.salons-sisheido.com -www.christianlouboutin.com -www.stohrer.fr -florencefinkelsztajn.free.fr -www.fleux.com - www.a-v-h.com

info: www.parisinfo.com www.franceguide.com

NIET TE MISSEN