Slapen bij Vlaamse bedoeïenen

Ines en Moustafa ontvangen toeristen in ongerept stukje Egypte.

eefje rampart

El’youm (Vandaag): zo heet de Egyptische droom van Ines Van de Weghe (35) en Moustafa Farouk (37), die in oktober 2006 beslisten om hun leven om te gooien. Van Vlaanderen verhuisden ze naar een bedoeïenendorpje op het schiereiland Sinaï, waar ze vandaag een reisbureau runnen. Een wereld van verschil met het leven van toen, maar het geluk is zoveel groter. “Dit is het Egypte dat weinig mensen kennen, ver weg van alle luxehotels, maar precies daarom voelen we ons hier thuis.”

Een paar jaar geleden woonden Ines en Moustafa nog in het drukke stadscentrum, vandaag lopen ze op slippers door de stoffige straatjes van Dahab. Geen hippe klerenwinkels, cinema’s of cafés (laat staan met alcohol), het straatbeeld wordt gedomineerd door kamelen, toeterende taxi’s en gesluierde vrouwen. In de winter warm, in de zomer heet. Kerstmis op het strand. Zo gaat dat in een land waar de zon altijd schijnt. Het begon allemaal in Antwerpen, waar Ines en Moustafa mekaar leerden kennen. Hij gescheiden en toe aan een nieuw leven. Zij ook gescheiden en nog niet toe aan een nieuw leven. Maar de avond dat ze Moustafa in een club ontmoette, voelde ze wel een klik. “Ik heb mijn vriendin toen vreselijk verwaarloosd (lacht),Moustafa en ik hebben de hele avond staan praten. Ik voelde dat hij meer wou, maar voor mij ging dat te snel. Ik was net gescheiden na een huwelijk van bijna zeven jaar.”

Moustafa moest wachten en dat deed hij. Zelf is hij een geboren Egyptenaar, maar toen hij Ines leerde kennen, woonde hij in Antwerpen. Zijn eerste vrouw bracht hem naar België. ”Mijn ex en ik leerden mekaar kennen in Egypte, maar zij wilde niet blijven. Ik zat er niet mee in om te emigreren. Mensen denken dikwijls dat ik Ines overtuigd heb om naar Egypte te gaan, maar het is veeleer omgekeerd.” Ines knikt. “Ook al vond ik het moeilijk om familie en vrienden achter te laten, ik heb nooit schrik gehad om die stap te zetten.”

Zwoele zomeravond

Ines bezweek voor Moustafa op een zwoele zomeravond. “Ik had zin om uit te gaan en Moustafa was de enige die ik kon bereiken. Toen ik hem zag aankomen, kwam de klik. Ik kon er niet bij dat ik zo’n knappe man zo lang had laten wachten. (glimlacht) Het heeft geen twee minuten geduurd of we zaten te kussen.”

Van emigreren was toen nog geen sprake, maar Ines en Moustafa trokken wel op vakantie naar Egypte. “Een ongelooflijke ervaring”, vertelt Ines. “Ik voelde me zo hartelijk ontvangen door Moustafa’s familie. Toen mijn moeder ons kwam ophalen in Zaventem, vroeg ze of ik blij was dat ik terug was. Ik zei nee en dat meende ik. Ik be s e f te wa t Moustafa al die tijd had moeten missen.”

Het koppel keerde terug naar België, maar begon te dromen. Over een strandbar of restaurant in Egypte, een eigen zaak... Niet veel later trokken Ines en Moustafa op werkvakantie, op zoek naar een mooie plek om zich te vestigen. “We wisten goed wat we wilden. Geen massatoerisme, geen onper soonlijk appartementencomplex of mas todonthotel . Moustafa en ik wilden een zaak waar mensen zich kunnen thuis voelen. Kwaliteit stond voorop.”

Van toen af ging het snel. Zes maanden na die eerste kus waren Ines en Moustafa verloofd. Nog eens drie maanden later, juli 2006 ondertussen, waren ze getrouwd. Op 1 april 2007 (“en dat vond niemand een grap”) openden ze El’youm. Ines was op dat moment zwanger van een eerste dochtertje.

Op 6 juni werd Iman geboren. Ze heeft ondertussen een kleine zus, Semma, geboren op 19 januari 2009. Hoe groot het verschil is met hun vroegere leven? Het antwoord komt snel. “Gigantisch. We verdienen minder, maar zijn veel gelukkiger. Ook al houden we er op dit moment nog niet veel aan over, we geloven in dit verhaal.”

Zin in ‘frangipanneke’

Dingen die ze missen? Het koppel moet lang nadenken. Ines: “Ik ging graag naar de film, maar hier mis ik het niet. Omdat je het niet hebt, doe je andere dingen. Een vers frangipanneke van bij de bakker, dat misschien wel. Moustafa mist de koffie en de chocolade. Maar och, dat zijn kleine dingen. Wat ik wel echt mis, is een goeie kinderarts in het dorp. Als er iets dringends is, zijn we niet meteen in een ziekenhuis.”

Het zijn nadelen, maar die wegen niet op tegen het geluk dat het koppel gevonden heef t. De opstart van El’youm verliep soms druk en hectisch, maar Ines en Moustafa zijn tevreden met wat ze bereikt hebben. Hun droom? Ines: “Gewoon verder gaan. Vroeger was het onze droom om hier iets op te starten. Nu is dat mogen blijven...”

Ook voor zichzelf neemt het koppel El’youm als levensmotto. “We hebben die naam gekozen omdat we willen dat mensen het leven hier dag per dag nemen. Niet achterom kijken en niet te ver vooruit.” Moustafa: Je weet nooit wat er morgen gebeurt. daarom moet je zoveel mogelijk genieten van vandaag.”

Praktisch

Hoe erheen:

Thomas Cook Airlines vliegt rechtstreeks naar Sharm el Sheikh (ma, do, vrij, zo) en Taba (ma, vrij). Prijs: Van 330 (winter) tot 440 euro h/t (zomer). www.thomascookairlines.com

Verblijf:

Ines en Moustafa verhuren flats en één vakantiehuisje, maar werken daarnaast ook als touroperator. Cultuur? Snorkelen? Een kindvriendelijke vakantie? Op basis van persoonlijke wensen stelt het koppel de ideale reis samen.

De drie flats - twee kleine en één grote - en het vakantiehuisje liggen in de straat waar Ines en Moustafa wonen. Ze zijn gezellig, in Egyptische stijl aangekleed. Op een kwartiertje wandelen van de zee.

Moustafa zorgt voor vervoer en is Nederlandstalige gids. Ines: “Het is geen toeval dat wij voor deze bescheiden formule kiezen. Moustafa en ik verkiezen zelf een bedoeïenenhut boven een sterrenhotel.”

Prijs: De kleine flat (1 slaapkamer) kost 20 euro per persoon per nacht, de grote (2 slaapkamers) 25 euro . Het vakantiehuisje kost 25 euro per persoon per nacht. El’youm, Dahab, Zuid-Sinaï, Egypte. www.elyoum.net

Reispapieren:

Paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is of identiteitskaart die nog minstens 3 maanden geldig is. Bij binnenkomst wordt tegen betaling een visum afgeleverd.

Munt:

1 euro = 7 Egyptische pond.

Info: www.egypt.travel

NIET TE MISSEN