Plek voor bedevaarders verliest kruis

Plek voor bedevaarders verliest kruis

Plek voor bedevaarders verliest kruis

Print
Turnhout - Het grote kruis op de hoek van de Muizevenstraat en de Slachthuisstraat is spoorloos verdwenen. Vroeger gingen Turnhoutenaars er al eens op bedevaart.

Verscholen achter de bomen op de hoek van de Muizevenstraat en de Slachthuisstraat, ligt de Kruisberg. Een afgeplatte hoop zand, met drie betonnen bankjes en een groot eikenhouten kruis. Tot voor kort toch, want dat kruis is weg.

Niemand lijkt te weten waar het naartoe is. “Van de ene dag op de andere was het er niet meer”, zegt buurman Wouter Van de Bank. “Misschien heeft iemand het in zijn kachel gesmeten?”

Ook eigenaar Paul Dierckx weet van niets. “Dit is het eerste dat ik ervan hoor. Het is zo spijtig dat er zo veel vandalisme is.”

Kantwerkster

Hij was van plan om het hoekje op te knappen. “Ik wilde de haag weer mooi maken en er een vierde rustbank zetten ter ere van een ver familielid, Fanny Diercxens. Zij had een kantbedrijf en de kantwerksters kwamen vaak samen op de Kruisberg.

En de kantwerksters waren niet alleen. Al in de 15de eeuw werd de plek in boeken vermeld. “Nu is de Kruisberg afgeplat, maar vroeger stond er echt een berg, met een kruis en een Christusbeeld aan”, vertelt stadsarchivaris Harry De Kok. “Turnhoutenaars gingen te voet naar daar op bedevaart, of op zondagse wandeling. Ze liepen dan langs een huis waar een kruis aan de gevel hing. Die weg werd later de Kruishuisstraat.”

Ook zieken kwamen naar daar. “Mensen met koorts gingen er bidden. Volgens mondelinge overlevering liepen zij drie keer rond het kruis, sloegen er dan een nagel in of prikten er een speld in. Als ze thuis kwamen, was de koorts weg.”

Rond 1960 stierf de gewoonte om naar het monument te wandelen uit. “Vroeger lag de berg buiten Turnhout, maar toen is hij in de vangarm van de stad terechtgekomen”, weet Harry De Kok. “Vanaf de jaren 60 verloor het monument zijn functie. Het Christusbeeld is al een jaar of 30 verdwenen. Nu dus ook het kruis.”

Maar Paul Dierckx verzekert dat hij er weer een zal zetten. “Het was een bedevaartsplaats, en ik wil er opnieuw een rustplek van maken.”

Marian MICHIELSEN

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio