PVDA krijgt geen steun van sp.a om deel te mogen nemen aan stembusgang

Print
PVDA is boos op sp.a. De partij van Caroline Gennez weigert de marxistische partij immers de nodige handtekeningen te verschaffen om deel te kunnen nemen aan de komende Vlaamse en Europese verkiezingen op 7 juni. Dat schrijft De Standaard.

PVDA heeft zowel in het Vlaams als het Europees parlement geen mandatarissen omdat het bij de vorige stembusgang met 0,85 procent van de stemmen lang de kiesdrempel niet haalde.

Handtekeningen verzamelen

De wet schrijft voor dat de partij daardoor in elk kiesdistrict 500 handtekeningen van kiesgerechtigden moeten verzamelen om deel te mogen nemen aan de Vlaamse verkiezingen. Voor deelname aan de Europese verkiezingen zijn er 5.000 handtekeningen nodig.

Een andere mogelijkheid is het verkrijgen van twee handtekeningen van parlementsleden. PVDA koos voor de tweede optie en Open Vld, CD&V, LDD, N-VA en Groen! gaven al aan dat hun parlementsleden gerust hun handtekening mogen geven. Aan Vlaamse Belang vroeg de klein linkse partij geen steun.

Bijzonder flauw

Enkel sp.a weigerde de medewerking te verlenen en de partijleiding verbood haar mandatarissen om de nodige handtekeningen te verlenen. "Bijzonder flauw", zegt Peter Mertens van PVDA daarover. "Zeker van socialisten."

Volgens de woordvoerder van sp.a gaat het om een principiële keuze omdat de partij gekant is tegen versnippering van het politieke landschap en eerder al pogingen deed om een links front te vormen. Erik De Bruyn van sp.a-Rood spreekt van een verkrampte houding van de partijtop.

.

Nu in het nieuws