"90% van de schoenmaten klopt niet"

90% van de schoenmaten klopt niet

Mama

"90% van de schoenmaten klopt niet"

Print
Kinderen kunnen niet correct aangeven of hun schoenen wel passen. Enkele maatjes te klein, wordt door hen nog beoordeeld als 'comfortabele stappers'. Bovendien blijkt in 90% van de gevallen de aangegeven schoenmaat niet te kloppen. Dat blijkt uit een onderzoek van Oostenrijkse wetenschappers. Zij probeerden zoveel mogelijk mythes over kinderschoenen te ontkrachten.

Jonge kinderen hebben eigenlijk geen schoenen nodig om te leren lopen, meer nog ze leren een betere houding aannemen wanneer ze blootsvoets leren lopen. Schoenen zouden pas gegeven mogen worden wanneer ze nodig zijn voor de warmte of de veiligheid. Bovendien moet een eerste paar schoenen ook niet lekker stevig zitten, soepele schoenen zijn veel beter om de voeten een goede stapvorm te geven. Dat blijkt uit het onderzoek van de Oostenrijkse wetenschappers.

Ook op de maat mogen we niet zomaar vertrouwen volgens de onderzoekers. Kinderschoenen moeten een kleine centimeter groter zijn dan de kindervoet. De beste methode is zowel de schoen als de voet vooraf te meten, want bij ruim 90% van de schoenen blijkt de maat niet te kloppen. Vertrouw echter nooit op het oordeel van je kinderen, want zij kunnen absoluut niet waarheidsgetrouw aangeven of hun schoenen goed passen of niet.

NIET TE MISSEN