Ontvoerders eisen losgeld voor medewerkers AZG in Darfoer

Ontvoerders eisen losgeld voor medewerkers AZG in Darfoer

Ontvoerders eisen losgeld voor medewerkers AZG in Darfoer

Print
De ontvoerders van drie buitenlandse hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen België eisen losgeld. De hulpverleners werden woensdag ontvoerd in de Soedanese regio Darfoer, samen met twee plaatselijke medewerkers die later vrijgelaten werden. Volgens officiële bronnen zijn de kidnappers niet uit op geweld.

De gouverneur van Noord-Darfoer Osman Kebir heeft ondertussen een telefoongesprek gehad met de ontvoerders en met de ontvoerde hulpverleners. "De onderhandelingen verlopen goed en kunnen misschien snel leiden tot de vrijlating van de slachtoffers."

Geen geweld

"De kidnappers vragen losgeld en hebben beloofd dat ze niet uit zijn op geweld", aldus Kebir.

Soedan heeft de internationale hulporganisaties vorige week de opdracht gegeven het land te verlaten. Het Afrikaanse land deed dat omdat er door het Internationaal Strafhof in den Haag een arrestatiebevel werd uitgevaardigd tegen president Omar al-Bashir. Artsen Zonder Grenzen Nederland en Frankrijk gingen op die eis in.

Terugtrekken

De hulporganisatie besliste donderdag om alle teams terug te trekken. Twee medewerkers blijven wel in de regio om te onderhandelen over de vrijlating van de drie hulpverleners die nog gekidnapt zijn.

Het gaat om een Canadese verpleegster, een Franse coördinator en een Italiaanse dokter.

MEEST RECENT