CD&V en Open Vld werken aan verbod tegen commercieel draagmoederschap

CD&V en Open Vld werken aan verbod tegen commercieel draagmoederschap

CD&V en Open Vld werken aan verbod tegen commercieel draagmoederschap

Print
CD&V en Open Vld willen de handen in elkaar slaan om een verbod tegen het commercieel draagmoederschap te realiseren. In Nederland is het tegen betaling aanbieden van baby's al strafbaar. "Kinderen zijn geen koopwaar", klinkt het bij beide partijen.

"We moeten de filières van België naar Nederland stilleggen," aldus CD&V-senator Wouter Beke. "Dat kan enkel met een wettelijk verbod op commercieel draagmoederschap."

Mensenhandel

"Er bestaat in het Benelux-parlement een consensus met de Open VLD om ook in ons land zo'n verbod in te stellen. Om de zoveel tijd doet er zich een geval voor waarbij een kind wordt verkocht,denk aan baby D en baby J. En telkens moeten we vaststellen dat ons gerecht daar weinig tegen kan ondernemen. Dat mag niet blijven duren."

Marc Verwilghen (Open Vld) bevestigt die consensus. "Tussen CD&V en de liberalen bestaan er meningsverschillen over een regeling voor het draagmoederschap, maar over één zaak zijn we het eens: kinderen zijn geen koopwaar. We moeten paal en perk stellen aan de misbruiken die zich voordoen met het tegen betaling aanbieden van kinderen. In het Benelux-parlement is een consensus bereikt over een aanbeveling om een verbod in te voeren op commercieel draagmoederschap. Het gaat om een vorm van mensenhandel."

Niet-commercieel draagmoederschap

Over wat zijn er dan wel meningsverschillen? "Maar terzelfder tijd zouden we graag een regeling bekomen voor het niet-commercieel draagmoederschap", aldus Patrik Van Krunkelsven (Open Vld). "Daarover zitten we dus niet helemaal op dezelfde lijn als CD&V."

"Bovendien is de vraag of we nu snelsnel een verbod op draagmoederschap tegen betaling moeten krijgen. De misbruiken met baby D en baby J zijn eerder gevallen van pure oplichting. Met commercieel draagmoederschap heeft dat wat mij betreft niet veel te maken."

MEEST RECENT