Discussie over giftige stof in papflessen neemt toe

Frankrijk, Canada en heel wat internationale bedrijven verweren zich tegen het gebruik van de chemische stof Bisphenol A in papflessen. Volgens Europa is er echter niet veel aan de hand en een verbod blijft dus uit.

"De stof Bisphenol A is zeker gevaarlijk", aldus Noël Bruneel, toxicoloog aan de KU Leuven. "De stof komt voor in zeer veel producten, maar gelukkig is de hoeveelheid zo beperkt dat er vaak geen risico is op schade."

Geen afweermechanisme

Toch blijft de aanwezigheid van de stof in papflessen toch voor discussie zorgen en terecht. De stof kan het hormonenstelsel beïnvloeden en bedreiging vormen voor de vruchtbaarheid en de voortplanting. "Het gevaar bij baby's is uiteraard groter. Ze zijn kleiner en lichter, waardoor de relatieve hoeveelheid van de stof in het lichaam veel groter is. Kinderen beschikken ook nog niet over een afweermechanisme voor Bisphenol A", aldus Bruneel.

Europa heeft voorlopig geen oren naar een verbod. "Het is de hoeveelheid die de stof tot gif maakt. En die dosis is nog steeds onder de norm", klinkt het.

Noel Bruneel pleit voor een nultolerantie. Het bedrijf Tom' Baby Care bewijst dat het ook zonder de stof kan. "Waarom flessen met de giftige stof blijven gebruiken als er voor baby's ook alternatieven mogelijk zijn?. Wij verkopen al enkele jaren flessen zonder de stof en we merken dat er steeds meer belangstelling voor is."

Nu in het nieuws