Ex-ministers Yves Leterme (Standard) en Jo Vandeurzen (RC Genk) bekennen kleur

Standard-RC Genk, dat is ook een beetje Yves Leterme (48) versus Jo Vandeurzen (50). Twee exministers die de Fortiscommissie even lieten voor wat ze was en in het vooruitzicht van de topper van zondagavond pal achter hun clubkleuren gingen staan. Leterme is al veertig jaar in de ban van Standard. Voor Vandeurzen is de liefde voor RC Genk een stuk priller. Voor hem is voetbal een sociaal gebeuren. Leterme is meer de liefhebber van het pure spelletje. In de Wetstraat wordt soms smalend gezegd dat hij ‘meer van voetbal kent dan van politiek’. Dat hij iets van voetbal kent, maakt hij tijdens dit interview met de minuut duidelijker.

kscherpenberg

Yves Leterme trapt er al onmiddellijk eentje binnen als hij Jo Vandeurzen begroet. “Het ziet er goed uit voor ons. De tegenpartij staat een beetje zwaar.” Standard-RC Genk 1-0.

Hoe wordt iemand supporter van RC Genk mijnheer Vandeurzen?

“Om te beginnen ben ik geen fanatieke supporter. En een voetbalkenner ben ik ook al niet. Maar het voetbal van Racing is hét sociale gebeuren in Genk. Daar moet je gewoon zijn, dat kan en mag je niet missen, daar gebeurt het. En ik kan zo een match ook wel appreciëren. Die sfeer in het stadion, dat vuurwerk en als ‘we’ dan nog winnen wordt het helemaal leuk.

Ik had mijn collega Tony Van Parys uitgenodigd voor de bekermatch tegen AA Gent. Dat was de beste match van de laatste maanden met offensief voetbal langs beide kanten. Ik ben geen expert, maar van die match heb ik echt genoten.”

Hoe wordt iemand die in Wervik is geboren supporter van Standard mijnheer Leterme?

“Als je een jaar of acht-negen bent, ga je concrete interesses ontwikkelen. Voor mij was dat de periode dat Eddy Merckx zijn eerste Tour won en dat Standard in ‘79, ‘80 en ‘81 drie jaar achter elkaar kampioen werd. Sinsdien ben ik een Merckxist en is Standard ook voor mij pure religie geworden. Wilfried Van Moer was mijn absolute idool toen."

"Als hij me nu in de eretribune een hand komt geven en een klapke doet over de match ben ik nog steeds onder de indruk. Het is net hetzelfde als Eddy Merckx mij een hand zou geven. Ik ben Standard altijd trouw gebleven, ook na het omkoopschandaal toen de Rouches 25 jaar lang in de miserie hebben gezeten.”

Met Luciano D’Onofrio en Jos Vaessen hebben zowel Standard als RC Genk twee flamboyante clubleiders in huis.

Jo Vandeurzen: “Jos Vaessen is heel belangrijk voor RC Genk. Zonder hem zou de club niet zijn wat ze nu is. Hij is wel zeer emotioneel bij RC Genk betrokken en draagt zijn hart altijd op de tong. Als ik in de Cristal Arena kom, sla ik wel eens een praatje met hem. Maar dat gaat zelden over voetbal. Een mens moet zijn plaats kennen. Aan een discussie over voetbal doe ik niet mee. Dat laat ik over aan de experts.”

Yves Leterme: “Ik ken nogal wat voetballeiders in dit land. Maar Luciano D’Onofrio is met alle respect voor de anderen de enige die zijn zakelijk instinct koppelt aan een uitmuntende kennis van het voetbal. Spelers, trainers of analisten, ze kunnen D’Onofrio niets wijs maken. Andere clubleiders runnen hun club te veel met hun hart en hun ziel, te emotioneel. Neem nu een man als Ivan De Witte. Als die over zijn headhunters-bureau praat is dat een totaal andere mens dan wanneer hij over zijn club AA Gent bezig is. Het succes van Standard is er dus zeker niet toevallig gekomen. Ik lees ook dat Luciano D’Onofrio geen onbesproken figuur is, maar daar zijn de rechtbanken voor.”

Wat vinden jullie de sterke punten bij de tegenstander?

Jo vandeurzen: “Sclessin is lang niet zo mooi als de Cristal Arena. Maar het stadion heeft iets. De supporters zijn er bijzonder hevig, maar wel sportief. Vorig jaar was ik uitgenodigd voor Standard-RC Genk. Ik zat als enige met een blauwe sjaal in de eretribune. Ik zag Yves naar mij kijken met een blik van ‘moet dat nu’. Maar de ambiance was er wel schitterend. Van mijn broer (Gert Vandeurzen, ex-osteopaat van RC Genk, nvdr) weet ik ook dat Standard het verschil kan maken omdat het een fysiek heel sterke ploeg is met veel kracht.”

Yves Leterme: “Jullie hebben het mooiste stadion van België, dat geef ik toe. En het potentieel is er ook om deel uit te maken van de Belgische top vier. Maar er is zo weinig continuïteit bij Genk. Hoeveel trainers hebben ze er al versleten sinds Künnecke. En waarom verdwijnen er zoveel goede jonge spelers? Mij niet gelaten, want Standard zou best nog twee à drie goede Limburgers kunnen gebruiken.

Nu is de inslag iets te zuiders en met de Limburgers erbij zou er nog wat meer realiteitszin zijn. Ik heb de indruk dat ze in Genk te weinig geduld hebben met de ploeg. Misschien komt dat wel omdat het bij jullie echte fijnproevers zijn die resultaten én goed voetbal willen. Joao Carlos is de beste speler in de Belgische competitie. Maar toch staan jullie tien punten of zo achter ons.”

Eric Donckier/Luc Martens

MEER OVER Jo Vandeurzen

Meer voetbalnieuws