Oud stadsgezicht herleeft in geriatrie-afdeling

Oud stadsgezicht herleeft in geriatrie-afdeling

Oud stadsgezicht herleeft in geriatrie-afdeling

Lokeren - Het oude Lokeren herleeft in de afdeling acute geriatrie op de eerste verdieping van het AZ Lokeren. Tot grote tevredenheid van de patiënten.

Afdelingshoofd acute geriatrie dokter Katelijne De Waele vond dat haar eerste verdieping wel wat artistiek mocht worden aangekleed. Het idee ontstond om iets te doen met oude foto’s van mensen in combinatie met oude stadszichten. Luc Cockelbergh uit Hamme sloeg de brug tussen het Lokerse ziekenhuis en de academie van Hamme. Hij volgt er het derde jaar van het atelier schilderen.

“Ik wist dat de geriatrie van het ziekenhuis in Lokeren op zoek was naar een gepast kunstwerk om de nieuwe afdeling wat aan te kleden. Toen ik een voorstel deed aan onze lerares Thérèse De Smet, zag die het meteen zitten. We maakten er een groepswerk van. Dankzij de heemkundige kring De Souvereinen kregen we foto’s van oude stadsgezichten in Lokeren. Die projecteerden we op een mdf-plaat om ze zo getrouw mogelijk te schilderden.

Aanvankelijk was het de bedoeling om daar de oude foto’s van mensen tussen te plakken. Maar we kwamen tot de conclusie dat het wat te druk zou worden. Uiteindelijk ontstonden er twee werken: het schilderij en een mooi ingekaderde verzameling van alle foto’s.”

Herinneringen

Op het schilderij staan onder meer het oude spoorwegstation, het oude ziekenhuis van de zusters, de kerk, apotheek Jacobs, de pomp op de markt, de verdwenen snoepwinkel van Alfred Cruyt, het postgebouw en een romantisch zicht op de Durme.

Het schilderij kreeg nog voor het helemaal was afgewerkt al een meer dan louter esthetische functie. “De kinesisten komen er met hun patiënten naar toe gewandeld. Het is een bestemming waar ze naar toe willen. Het is een plaats waar ze graag herinneringen aan vroeger ophalen. Zeker bij dementerende patiënten stellen we vast dat er heel wat naar boven komt”, legt dokter De Waele uit.

Koen DEWANCKEL

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio