Havenbedrijf blijft kiezen voor Oosterweelknooppunt

Havenbedrijf blijft kiezen voor Oosterweelknooppunt

Havenbedrijf blijft kiezen voor Oosterweelknooppunt

Print
Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen blijft bij zijn keuze voor een Oosterweelknooppunt. De meldde havenschepen Marc Van Peel (CD&V) op een persconferentie donderdagavond.

"Het BAM-tracé blijft de beste manier om het zuidelijke havengebied op de rechteroever te ontsluiten. Indien men beslist geen Oosterweelknooppunt aan te leggen, hebben we daarbij een aantal essentiële voorwaarden", verduidelijkte van Peel. "Het havenbestuur wil dat er snel een beslissing wordt genomen."

Als er geen Oosterweelknooppunt komt, stelt het havenbedrijf vijf voorwaarden: een tweede Tijsmanstunnel, de Oosterweel- en Noordkasteelbruggen aanpassen, de capaciteit aan het knooppunt Ekeren/A12 verbeteren, de verbinding over de Royerssluis en Siberiabruggen naar de Groenendaallaan en het behoud van de op- en afritten aan de Groenendaallaan.

Embryo

De haven wil alvast geen scheidsrechter spelen. "We willen vooral een oplossing voor de mobiliteitsproblemen. Het is aan de Vlaamse regering om te beslissen. Nu lijkt het alsof het Havenbedrijf de sleutel in handen zou hebben over welk tracé moet worden aangelegd. Dat is niet juist en we zijn niet gelukkig met die voorstelling van zaken", aldus Van Peel.

Over het vierde tracé dat nu op tafel ligt op initiatief van het studiebureau zei Van Peel dat het "een denkpiste en geen volwaardig alternatief" is en "een embryo dat nog op zijn merites zal moeten worden beoordeeld".

Complementair

De stad Antwerpen blijft bij het standpunt van vorige week en zal vragen om alle tracés op een gelijkwaardige manier te onderzoeken. “Ook het vierde tracé van Arup/Sum, dat nog steeds nader onderzoek verdient”, zegt burgemeester Patrick Janssens (sp.a). De adviezen van stad en haven worden gebundeld omdat “ze in grote mate complementair zijn”.

Vandaag (vrijdag, nvdr.) onverhandigen de autoriteiten van stad en haven hun adviezen aan de Vlaamse regering.

Lees ook: 'Vrijdag de dertiende... ook voor Oosterweel', het standpunt van redacteur Lex Moolenaar.

Lees ook: Ademloos wil werk maken van referendum Oosterweel

Al het nieuws over de Oosterweelverbinding op www.gva.be/oosterweel


werfwijzer

Leer alles over de werken aan
Oosterweel

Meer over Oosterweel en overkapping Ring