Vakbonden protesteren tegen opgelegd stakingsverbod

Vakbonden protesteren tegen opgelegd stakingsverbod

Vakbonden protesteren tegen opgelegd stakingsverbod

Dendermonde - De drie grote vakbonden protesteerden woensdag voor het justitiepaleis in Dendermonde ter behoud van stakingsrecht. De kortgedingrechter had eind 2008 hun acties verboden.

“Het conflict ontstond toen warenhuisketen Carrefour besloot de werknemers van de nieuwe vestiging in Brugge onder te brengen in een slechter loonstatuut”, schetst BBTK-woordvoerder Matthieu Marin.

“Dat zorgde voor heel wat solidariteitsacties in andere vestigingen. Carrefour trok hiervoor naar de kortgedingrechters. In Dendermonde besloot die om niet alleen de actie in Ninove te verbieden, maar ook om alle vakbondssamenkomsten in de buurt van Carrefours in het gerechtelijk arrondissement te verbieden gedurende een maand. Dat is volgens ons een serieuze aanfluiting van het stakingsrecht.”

Principe

De vakbonden kregen woensdag de kans om hun argumenten voor te leggen aan de rechter. Volgens hun advocaten toonde die wel luisterbereidheid.

“Van Carrefour was er enige verwondering dat we dit verzet aantekenden omdat er in het akkoord opgenomen was dat ze de dwangsommen niet zouden vorderen. Het gaat ons om het principe”, aldus BBTK-voorzitter Erwin De Deyn.

“Het is onaanvaardbaar dat werkgevers preventief stakingen doen mislukken. Indien nodig gaan we in beroep. Juridisch was dit niet correct. Je kan enkel onrechtmatige handelingen verbieden en hier was nog niets gebeurd.”

Politieoptreden

De ACLVB-militanten zijn evenmin te spreken over het politieoptreden in Ninove. “Iedereen werd opgepakt en met loeiende sirenes weggevoerd. Waarvoor was dat machtsvertoon nodig”, vragen de militanten zich af.

Raf MOORTGAT

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio