Elektrische wagen leegt vuilbakjes in stadscentrum

Het legen van de vuilbakjes binnen de stadsvesten van Lier gebeurt voortaan om de twee dagen met een elektrische wagen. Op de Grote Markt en aanpalende winkelstraten worden de vuilbakjes nu zelfs dagelijks geledigd.

cvanrompaey_fr

De stad Lier besteedt veel aandacht aan de netheid van haar openbaar domein. Onder de noemer Proper Lier maakt de stad onder meer werk van een proper straatbeeld. Met het Veegplan worden parkeerstroken, goten en straten systematisch geveegd en worden de kolken geruimd. Binnen de stadsvesten telt Lier 180 vuilbakjes. Verspreid over het hele grondgebied zijn dat er bijna dubbel zoveel. De stad leegt deze regelmatig.

Duurzaam klimaat

"Binnen de stadsvesten steken we vanaf deze week nog een tandje bij. Het legen van de vuilbakjes gebeurt voortaan om de twee dagen met een elektrische wagen. Die heeft drie belangrijke troeven. Ten eerste verdwijnen de roze vuilzakken uit het straatbeeld. Die werden door de straatvegers verzameld en later opgehaald door de grote huisvuilwagen. Ten tweede kunnen de straatvegers de vrijgekomen tijd spenderen aan extra inspectie van de Lierse straten en pleinen. Ten slotte draagt de stad met deze aankoop ook bij tot een duurzaam klimaat", zegt schepen van Openbare Werken Jan Hermans (Lier&Ko).

Straatstofzuiger

Het inschakelen van de elektrische wagen zorgde voor een herleiding van de rondes van de straatvegers tot drie. "Elke ronde heeft nu een vaste straatveger. Maar we hebben hun rondes ook al aangepast in functie van een nog aan te kopen straatstofzuiger. Ook die moet Lier aan een proper straatbeeld helpen én ook kozen we voor een milieuvriendelijk toestel", benadrukt Jan Hermans.

De elektrische wagen kostte 22.212 euro. De batterij zou volledig opgeladen een autonomie hebben waarmee je tachtig kilometer kan afleggen met een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur.

CHRIS VAN ROMPAEYMEER OVER Lier

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio