Euforie op de beurs

De Amerikaanse Citigroup heeft dinsdag overal voor een heuglijke beursdag gezorgd. In Brussel werd de korf met de belangrijkste waarden 4% duurder.

jvangeyte

Topman Vikram Pandit van Citigroup zorgde wereldwijd voor enthousiasme onder de beleggers. In een interne memo stelde hij namelijk dat zijn bedrijf in januari en februari winst had gemaakt. Hij had het zelfs over het beste kwartaal sinds 2007. Voorts wees hij op de financiële sterkte van het concern. Het kon zelfs enkele serieuze crashes aan. De huidige beurskoers zou dan ook lang niet de echte waarde van de onderneming weerspiegelen.

De nota was opmerkelijk. Citigroup was een van de belangrijkste slachtoffers van de Amerikaanse kredietcrisis. Het concern moest zelf de hulp van de overheid inroepen om niet om te vallen.

Het uitlekken van de nota ondersteunde wereldwijd de aandelenkoersen van de financiële instellingen. In eigen land verdapperde KBC 15%. De winst komt bovenop de bonus van 17% die de Vlaamse financier maandag al boekte. Dexia klom bijna 10%. En Fortis dikte zowat 7% aan.

De financiële titels zorgden er dan ook voor dat de korf met de belangrijkste aandelen op de Brusselse beurs meer dan 4% in waarde won. Hij boekte daardoor zijn belangrijkste dagwinst van 2009. De Bel20-beursindex, die de evolutie van deze korf weerspiegelt, raakte daardoor weer boven de 1.600 punten.

Industriëlen

Andere opmerkelijke winaars waren de industriële groepen Bekaert (+ 11%), Agfa-Gevaert (+ 7,6%) en Umicore (+ 7,4%). Zij profiteren normaal het eerst van een economisch herstel. Dus anticiperen de beleggers nu al. Door dat anticiperen, loopt de beurs traditioneel enkele maanden voor op het reële herstel van de economische activiteit. Voor Agfa wordt het vandaag alvast een spannende dag. Het beeldconcern maakt zijn jaarcijfers over 2008 bekend. Het wil intussen echter wel zijn personeel aanzetten tot volgehouden besparingen.

De euforie beperkte zich overigens niet tot Europa. Bij de opening van de beurs van Wall Street ging de korf met de belangrijkste Amerikaanse waarden daar fluks 5% hoger.

JVG