Europa laat 6% btw in horeca toe

De horeca mag vanaf 1 januari 2011 een lagere btw-voet aanrekenen. In de bouwsector mag het lagere btw-tarief voor renovaties aan huizen tussen 5 en 15 jaar worden verlengd. En ook in andere arbeidsintensieve sectoren mag een laag btw-tarief worden behouden. Dat zijn de ministers van Financiën van de Europese Unie overeengekomen.

jvangeyte

Europa heeft het lijstje van arbeidsintensieve activiteiten vastgelegd waarvoor lidstaten een lagere btw-voet mogen aanrekenen. Nieuw daarop is de horeca. Die mag vanaf 1 januari 2011 hopen op een verlaging naar bijvoorbeeld 12% of 6%. Ons land moet daar dan wel mee instemmen.

Voor de renovatie van woningen tussen 5 en 15 jaar is er nu reeds een laag tarief van 6% gangbaar. Deze maatregel loopt wel af op 31 december 2010. Europa laat nu toe dat België deze btw-verlaging verlengt vanaf 1 januari 2011. Voor alle duidelijkheid: voor renovatiewerken aan woningen van 15 jaar of ouder geldt steeds een verlaagd btw-tarief van 6%.

Het zelfde geldt voor andere arbeidsintensieve activiteiten als het herstellen van fietsen of het lappen van schoenen.

De beroepsfederaties zijn opgetogen over de beslissing. Volgens hen is het ook een middel in de strijd tegen zwartwerk. Als consumenten maar 6% belasting meer moeten betalen, zullen ze minder geneigd zijn om buiten de lijntjes te kleuren.

JVG