College ziet strenger toe op nachtwinkels

De twee bestaande ontspringen grotendeels de dans, maar Kapellen verstrengt het opstarten van een nieuwe nachtwinkel.

jvandermosten

Het opstarten van nachtwinkels, automatenshops en belwinkels in Kapellen wordt behoorlijk moeilijker.

“Een nieuwe vestiging wordt onder meer niet toegestaan als gebreken van het bewuste pand de openbare veiligheid in het gedrang brengen. Alsook in winkelcentra of in en naast meergezinswoningen”, stelt burgemeester Luc Janssens (Open Vld).

Binnen een straal van vijftien meter moeten ook openbare parkeerplaatsen zijn. Binnen 150 meter mogen er dan weer geen supermarkten, cafés, openbare pleinen of andere nachtwinkels zijn. Er worden ook uitbatingsvoorschriften opgelegd.

Zo moet de uitbater beschikken over de nodige vergunningen en verzekeringen, zich houden aan de openingsuren en een wekelijkse rustdag. Er mag ook geen drank worden geschonken en bevelen van de politie moeten worden opgevolgd.

“Die uitbatingsvoorschriften gelden ook voor de bestaande nachtwinkels. Wie een waarschuwing in de wind slaat, krijgt een sanctie: van een boete tot 250 euro over een tijdelijke sluiting van maximaal 30 dagen tot een definitieve sluting.”

“Streng”, weet Janssens, “maar zo antciperen we op eventuele overlast. Ja, er is een nood aan nachtwinkels, maar wij willen een en ander toch onder controle houden.”

CM

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio