Buurt treurt om verdwenen kapel

Buurtbewoners zijn bedroefd over de sloop van een kapel aan de Grotesteenweg in Berchem. Ze hadden handtekeningen verzameld tegen de afbraak, maar die hebben niets uitgehaald.

jvandermosten

Reden voor de afbraak van de Heilige-Kruiskapel is de uitbreiding van het rusthuis Sint-Jozef van de Zwartzusters in de Walemstraat.

Handtekeningen

De komende twee jaar komen er 26 wooneenheden bij in het rusthuis, dat nu 51 plaatsen heeft. “Ik ben een handtekeningenactie gestart om de kapel te redden”, vertelt Godelieve Peeters, die vaak in de kapel kwam.

“Meer dan 450 heb ik er verzameld. We hebben de lijsten aan de bisschop overhandigd, maar dat heeft geen effect gehad. Afgelopen vrijdag is de kapel tegen de grond gegaan. Veel buurtbewoners vinden dat vreselijk jammer. Zo groot was die kapel niet. Als ze één kamer minder hadden gebouwd, had die toch kunnen blijven staan?”

500 jar oud

Ook Sus De Marbaix, verantwoordelijk voor de Heilige-Kruiskerk in Mortsel, is verontwaardigd over de afbraak. “Het was één van de weinige plaatsen waar mensen altijd terecht konden. Veel kerken zijn overdag gesloten. Deze kapel niet. Hij lag heel centraal. Er is echt nood aan plaatsen waar mensen tot rust kunnen komen in het hectische stadsleven.”

De Heilige-Kruiskapel staat al op de oudste vogelvluchtplannen van Antwerpen, van zo’n vijfhonderd jaar oud. In de oorlog raakte de kapel beschadigd door bombardementen, maar in de jaren vijftig werd de kapel herbouwd.

“Geen bezwaarschriften”

De zusters zelf zeggen dat ze het ook jammer vinden, maar dat de afbraak nodig was voor de uitbreiding van het rusthuis. “We hebben de officiële procedures gevolgd en er zijn geen bezwaarschriften binnengekomen”, zegt zuster Imelda, overste van de Zwartzusters. “Het rusthuis is overigens in erfpacht gegeven aan de directeur, dus wij volgen alles alleen van een afstand.”

Volgens Luc De Wulf, directeur van Sint-Jozef, was de sociale functie van de kapel ’zeer beperkt’. “Het was ook geen beschermd monument. Wij hadden de ruimte nodig voor een doorgang voor de brandweer. Bovendien plannen we daarboven nog wooneenheden.”

Maaike FLOOR

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio