Kritisch fietsen door Antwerpen

Elke laatste vrijdag van de maand start er vanaf het Antwerpse Theaterplein een Critical Mass Bike Ride. Een hele troep mensen komt samen om door de Antwerpse binnenstad te fietsen.

jvandermosten

De deelnemers fietsen 'en masse' door smalle straatjes en zorgen er zo voor dat koning auto even niet heerst in Antwerpen. Beluister hier een gesprek met een anonieme jonge deelnemer aan de Antwerpse Critical Mass Ride Bike:

Overgewaaid

De Critical Mass Bike Ride is er voor het eerst in Antwerpen, maar in andere landen bestaat deze vorm van geweldloos protest al langer. Steden als Rome en San Fransisco zien deze kritische fietstochten regelmatig passeren.

In Nederland bestaan er zelfs kritische skeelerbijeenkomsten. En die zijn enorm populair. De laatste Nederlandse skeelertocht telde volgens de organisatoren zo'n 10.000 deelnemers.

Ronselen

Een enorme opkomst zoals die in Nederland haalt de Antwerpse Critical Mass Bike Ride voorlopig nog niet. Maar op de tweede editie van de fietstocht kwamen toch al zo'n 70 enthousiaste fietsers af.

De Critical Mass Bike Ride ronselt deelnemers via internet. Zo is er een blog, een facebookgroep en een filmpje op youtube. Wie zelf eens kritisch wil meefietsen moet elke laatste vrijdag van de maand, met fiets, op het Antwerpse Theaterplein zijn.

Meer info op www.criticalmassantwerpen.blogspot.com/ of www.youtube.com/watch?v=nROwcUkwOug

© 2009 – StampMedia – Thomas De Ridder

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio