"Honden vreten lijken op in Sri Lanka"

De burgeroorlog in Sri Lanka escaleert. Bij een zelfmoordaanslag dinsdag zijn minstens vijftien mensen omgekomen.

ghouben

De aanslag vond plaats bij een moskee in Akurassa. De meeste slachtoffers zijn moslims. Bij de gewonden zijn ook twee ministers.

Sri Lanka telt een grote meerderheid van Sinhalezen, die over het algemeen boeddhistisch zijn, en een minderheid van Tamils, over het algemeen hindoe. De bevolking lijdt verschrikkelijk onder het conflict tussen de Tamils en het regeringsleger.

200.000 als ratten in de val

Een betrouwbare kerkelijke bron in Sri Lanka verwacht volgens het Nederlands Dagblad dat binnen twee weken de omsingelde Tamilrebellen in het noorden van Sri Lanka zijn verslagen. De getuige, die anoniem wil blijven, zegt dat er volgens de meest conservatieve schatting "200.000 burgers" als ratten in de val zitten.

Honden

De regering wil geen hulptransporten toelaten om de burgers te dwingen het gebied te verlaten. De Tamil Tijgers houden op hun beurt burgers vast als menselijk schild. "Een mensenleven kan geen van beide partijen iets schelen. Gewonden met afgerukte ledematen krijgen geen hulp. En lijken worden door honden opgegeten. Kinderen worden vanaf hun twaalfde gedwongen mee te vechten tegen het leger".

Sinds het begin van dit jaar zijn al meer dan 2.150 burgers gedood door bombardementen.