Politieman omgekomen bij tweede aanslag Noord-Ierland

Maandagavond is een politieagent doodgeschoten in Craigavon, een katholieke wijk in Noord-Ierland, ten noordwesten van Belfast. Agenten hebben een 18-jarige verdachte opgepakt in Craigavon. Ook afgelopen weekend werd het land al opgeschrikt door een politieke aanslag.

ikerremans

De politieman had een oproep gekregen en toen hij uit zijn auto stapte, werd hij neergeschoten. Voorlopig heeft niemand de aanslag opgeëist, maar alle ogen zijn opnieuw gericht op het Real IRA. Die groep heeft ook de aanslag van zaterdagavond opgeëist.

Niet ondermijnen

De nieuwe aanslag wordt opnieuw veroordeeld. "De daders kunnen wel doden, maar we moeten ervoor zorgen dat ze het vredesproces niet kunnen ondermijnen", zegt de Britse minister voor Noord-Ierland Shaun Woodward.

"We staan aan de rand van de afgrond", reageerde de Noord-Ierse politicus Dolores Kelly. "We moeten nu samenwerken zodat we die afgrond kunnen ontwijken. We kunnen niet toelaten dat een handvol mensen, dat niets te zeggen en niets te bieden heeft, zoveel kapotmaakt."

De Real IRA heeft zich afgesplitst van het IRA en is niet opgezet met de vredesakkoorden die gesloten zijn. Bij de aanlag van zaterdagavond kwamen twee Britse soldaten om het leven en vielen nog vier gewonden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER