Onbekende man ligt al bijna drie jaar in Brussels ziekenhuis

”Mister X”, zo noemen artsen en verpleegkundigen hem. Bijna drie jaar geleden werd hij anoniem binnengebracht in een Brussels ziekenhuis. Vandaag ligt hij er nog steeds.

jrosquin

De onbekende man werd in de zomer van 2006 om 2u ‘s nachts in het centrum van Brussel van het zebrapad gereden door een voertuig. Vermoedelijk was hij eerder die nacht betrokken geweest bij een vechtpartij of werd hij door onbekenden aangerand. Dat is niet echt duidelijk. Het laatste zou wel kunnen verklaren waarom hij geen portefeuille op zak had.

Blijvend hersenletsel

Hij werd in kritieke toestand naar een Brussels ziekenhuis gebracht, waar hij dagenlang tussen leven en dood zweefde. Uiteindelijk slaagden artsen er wel in zijn leven te redden, maar hij hield er een blijvend hersenletsel aan over zodat zijn geheugen werd uitgewist en hij voor de rest van zijn leven in een soort comateuze toestand aan zijn bed gekluisterd zal blijven.

Aangezien hij geen papieren of andere zaken op zak had, die hem zouden kunnen identificeren, blijft zijn identiteit tot op vandaag een groot raadsel. In de weken en maanden na de feiten werden nochtans opsporingsberichten verspreid in binnen- en buitenland. Daarin heeft men het over een man van 25 tot 40 jaar oud van het mediterraan type, ongeveer 1,80 meter groot met een zware lichaamsbouw en krullend haar. Hij droeg op het moment van de feiten een modieus blauw geruit hemd, een zwarte jeans, zwarte schoenen en een antracietkleurig vestje.

Toerist?

Omdat hij zo netjes gekleed was en er goed verzorgd bijliep, gaat men er nog altijd van uit dat het niet om een dakloze of asielzoeker gaat. Eerder om een toerist. Hij had alleen geld op zak, maar geen sleutel van een hotelkamer of auto. Het Brusselse parket verspreidde op 24 juli 2006 een opsporingsbericht via kranten en televisie, maar daar kwam niet één reactie op. De onbekende man ligt vandaag, bijna drie jaar later, nog altijd in een Brussels ziekenhuis.

Volgens het Brusselse gerecht is het niet uitgesloten dat de man door familie of anderen werd herkend, maar dat ze zich niet gemeld hebben omdat ze vinden dat hij de zorgen die hij hier krijgt, niet in zijn thuisland kan krijgen. Met andere woorden, dat hij beter af is in ons land waar hij goed en gratis wordt verzorgd.

Hoge ziekenhuisfactuur

Dat ziekenhuisfacturen hoog kunnen oplopen, weet iedereen. Maar wie betaalt dan de factuur van iemand van wie men niet eens weet om wie het gaat? “Net zoals we de begrafenis betalen van iemand zonder identiteit of van iemand die totaal geen financiële middelen heeft, doen we ook het nodige voor de ziekenhuisfacturen”, klinkt het bij de sociale dienst van het Brusselse OCMW, dat niet wil ingaan op dit concrete dossier.

“Omdat zulke mensen niet aangesloten zijn bij een ziekenfonds kan er ook geen sprake zijn van een tussenkomst en wordt de volledige factuur dus naar ons gestuurd. Die kan soms hoog oplopen. Voor een comapatiënt loopt de ligprijs met alle bijkomende onderzoeken en eventuele ingrepen toch snel op tot gemiddeld 50 euro per nacht.”

Uit het jaarverslag van de federale politie in 2007 blijkt dat in ons land 16 dossiers werden geopend over mensen met een onbekende identiteit. “Twaalf van hen waren dood. Vier nog levende mensen konden of wilden hun identiteit niet meedelen. “Zo was er een man zonder papieren die betrapt werd bij een winkeldiefstal. Hij zei niet één woord. Na enkele weken heeft men hem laten gaan met een bevel op zak om het land binnen de vijf dagen te verlaten. Of hij dat ook gedaan heeft, weten we zelf niet.”

Thierry GOEMAN