Sparen brengt niets meer op

AXA Bank heeft de basisrente op het spaarboekje verlaagd tot 1%. De historisch lage rentevoet is slecht nieuws voor de spaarder, maar goed nieuws voor wie geld wil lenen.

ghouben

AXA Bank deed het basistarief van zijn klassieke spaarrekening zakken van 1,25% naar 1%. De aangroeipremie en de getrouwheidspremie gingen van 0,50% naar 0,25%.

Waardeverlies

Dus zelfs wie zijn geld langere tijd op een boekje laat staan, krijgt onvoldoende rente om het waardeverlies van het geld te volgen.

Keerzijde

AXA is niet de enige bank die de rente verlaagt. Ook andere instellingen, ondermeer ING, deden dat de voorbije week. Gelukkig heeft de medaille een keerzijde. Wie wil lenen, kan dat tegen steeds interessantere tarieven.

Goedkoper krediet

Maandag verlaagde het Landbouwkrediet zijn tarieven voor kredieten met een vaste rente. De intrestvoet voor een krediet met vaste rente op 20 jaar zakte van 4,59% naar 4,33%. KBC zit iets hoger, maar ook deze instelling liet de rente voor dergelijke leningen zakken van 5,49% naar 4,89%.

Jeugspaarrekening Axa

Ook voor de andere spaarrekening verlaagt AXA de rente. Voor de jeugdspaarrekening zakt de basisrente van 1,25% en gaan de aangroei- en getrouwheidspremies van 0,75% naar 0,50%. En voor de Spaarplus-rekening bedraagt de basisrente eveneens van 1,25% naar 1%. De getrouwheidspremie zakt van 1,25% naar 0,75%.

Europese Centrale Bank

Alleen voor de I-Plus-Welcome-Spaarrekening verandert niets. Hier blijft de bank tot 31 maart 2009 een basisrente geven van 4%. Op deze rekening gelden wel beperkingen. Zo moet het gaan om vers geld en moet de storting tussen 15.000 en 250.000 euo liggen en is er maar één dergelijke rekening per gezin mogelijk.

De lagere rente voor de klassieke rekeningen sluit aan bij de rentedaling die de Europese Centrale Bank begin deze maand doorvoerde. Zij vraagt voor leningen aan commerciële banken nu nog 1,50% in plaats van 2%.

Koopkracht

De rentevergoeding op het boekje zit intussen wel onder de inflatie. Een korf met goederen en diensten is het voorbije jaar in ons land 1,9% duurder geworden. Dat maakt dat we met evenveel geld 1,9% minder kunnen kopen dan twaalf maanden geleden. Als de rente op het spaarboekje lager ligt dan de inflatie betekent dit dat ons spaargeld aan koopkracht verliest.

Binnenkort verandert de hele reglementering voor de berekening van de intrestvergoeding op het spaarboekje. U leest er hier meer over.

Op www.bankshopper.be vindt u een uitgebreide lijst met tarieven van bijna alle in België opererende banken.

JVG