Unief organiseert cultuurfestival

Ook deze week zullen er vaten bier geledigd worden op en rond de Stadscampus van de UA. Maar dat zal dankzij het Calamartesfestival compleet cultureel verantwoord gebeuren.

De hele week lang staat cultuur centraal aan de Universiteit Antwerpen. Op de historische binnenplaats van het Hof van Liere fungeert een spiegeltent als het middelpunt van het Calamartesfestival, dat voor de allereerste keer plaatsvindt. Meer dan tweehonderd vrijwilligers zullen een vijftiental culturele voorstellingen in goede banen leiden.

Tegendeel

“Ons studentenras deugt niet, zo wordt wel eens gezegd”, vertellen verantwoordelijken Kirsten Cornelissen en Mathias Mallentjer. “Studenten zijn cultuurbarbaren. Die liever op café zitten of hun tijd verdoen in het Sportpaleis.”

Met Calamartes willen de organisatoren het tegendeel bewijzen. Heel wat studentenclubs zetten mee hun schouders onder het initiatief, dat een podium wil geven aan gevestigde waarden. Maar ook onbekend talent uit de studentenwereld of daarbuiten krijgt de kans zich te bewijzen.

Stoet

Maandagmiddag trok een feestelijke stoet, met onder meer fanfares en majoretten, het festival op gang. De stoet begon op de Kleine Kauwenberg en trok door de studentenbuurt. Even later knipte rector Alain Verschoren plechtig het lintje van de spiegeltent door.

“Studenten die samenwerken aan een cultureel project, leveren een constructieve bijdrage aan de studentengemeenschap in Antwerpen en aan Antwerpen als culturele aantrekkingspool in het algemeen. Kunstactiviteiten hebben een stimulerend effect op het ontwikkelen van zelfvertrouwen en het verwerven van sociale vaardigheden, en het geeft aanleiding tot nieuwe sociale contacten.”

Podium

Axl Peleman en Lady Linn kropen maandagavond alvast het podium op. Vandaag dinsdag staat er onder meer een free podium voor studenten en een bijzondere ontmoeting met de mensen van Radio Minerva op de agenda. De dag wordt afgesloten met jazz, literatuur en een combinatie van de twee.

Studenten en personeel van de universiteit behoren uiteraard tot het beoogde publiek, maar ook buurtbewoners en cultuurliefhebbers mogen binnenspringen. Op enkele optredens na is het hele festival bovendien gratis. Wie op het juiste moment komt, drinkt gratis.

Peter DE MEYER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio