Schokkende passages uit dagboeken beschrijven horrorleven Elisabeth Fritzl

Een week voor het proces tegen de Oostenrijkse incestopa Josef Fritzl start, zijn in de lokale media schokkende details uit het dagboek van Fritzls dochter uitgelekt.

ssimons

De 74-jarige Fritzl hield zijn dochter Elisabeth 24 jaar lang opgesloten in zijn kelder. Hij verwekte zes kinderen bij haar. Hij staat terecht voor moord, slavernij, verkrachting, misbruik, opsluiting en incest.

Passages uit het dagboek beschrijven de hel waarin Elisabeth en haar kinderen al die jaren moesten leven. Ze noteerde elke bedreiging en elk pak slaag dat zij of haar kinderen kregen. Elisabeth noteerde ook hoe haar vader haar onophoudelijk verkrachtte.

In een pakkende passage beschrijft ze hoe haar stervende zevende kind in haar armen stierf. "Hij is nu tenminste in een betere wereld", schreef Elisabeth. Josef Fritzl verbrandde het kinderlijkje en strooide de assen uit in de tuin.

Ratten

In andere passages beschrijft Elisabeth hoe ze ratten ving met haar blote handen en hoe haar kinderen - die waren afgesloten van de buitenwereld - gefascineerd raakten door een alledaags object als een spiegel of een weegschaal.

Gerhard Sedlacek, de woordvoerder van de openbare aanklager, bevestigt dat de dagboeken een cruciaal onderdeel zullen vormen in het proces tegen Fritzl.

De eerste foto's van Fritzl in gevangenschap zijn intussen opgedoken. U vindt ze op NM Magazine.