Reynders: "Geen druk op het gerecht uitgeoefend"

"Mijn kabinet oefende nooit druk uit op een magistraat." Dat verklaarde vicepremier en minister van Financiën Didier Reynders (MR) maandagnamiddag voor de Fortis-commissie.

wverhaert

De commissie onderzoekt of politici geprobeerd hebben om magistraten te beïnvloeden nadat de regering beslist had om Fortis te verkopen aan BNP Paribas. Vrijdag kwam het nog tot beschuldigingen tussen de kabinetschef van Leterme, Hans D'Hondt, en de kabinetschef van Reynders, Olivier Henin.

Negatief advies

Reynders ontkende ten stelligste dat Henin ongeoorloofde contacten had met de magistratuur. Ook Henin zelf sprak dat vrijdag tegen.

"Mijn kabinet heeft de scheiding der machten niet geschonden", aldus Reynders. "Bovendien waren wij helemaal niet op voorhand op de hoogte van een negatief advies."

In zijn 'biechtbrief' had voormalig premier Yves Leterme eerder toegegeven dat het kabinet-Reynders hem had ingelicht over het negatief advies. Leterme verschijnt later op de dag voor de Fortis-commissie. Dinsdag is het de beurt aan vicepremiers Patrick Dewael (Open VLD), Laurette Onkelinx (PS) en Joëlle Milquet (CDH).