"Pakistaanse kernbommen deden India afzien van represailles"

India heeft eind vorig jaar afgezien van een militaire actie tegen Pakistan omdat dat land kernwapens bezit. Ook in 2001 zou het Pakistaanse kernarsenaal een Indiaas offensief hebben tegengehouden. Dat heeft de voormalige Indiase legerchef Shankar Roychowdhury verklaard.

ssimons

"Hebben kernwapens afschrikkingskracht? Natuurlijk hebben ze dat. De kernwapens van Pakistan hielden India ervan af dat land aan te vallen na de aanslagen in Mumbai”. Dat zei Roychowdhury volgens het Indiase nieuwsagentschap PTI zaterdag (7 maart) op een seminar in Kolkata (Calcutta). Om dezelfde reden is India volgens hem ook niet tot de aanval overgegaan na een terroristische aanslag op het Indiase parlement in 2001.

Beide aanslagen werden waarschijnlijk uitgevoerd door militanten die opgeleid waren in Pakistan en de voorbije jaren ook steun genoten van Pakistaanse overheid.

Kernproef

Officiële cijfers zijn er niet, maar experts schatten dat Pakistan 35 tot 120 kernwapens kan inzetten. India zou ongeveer evenveel kernwapens bezitten. India beschikt over ballistische raketten, kruisraketten en bommenwerpers om zijn kernwapens in te zetten.

India voerde al een kernproef uit in 1974 en deed dat ook in 1998. Een paar weken later voerde ook Pakistan een reeks van kernproeven uit. Pakistan had al sinds 1983 ‘koude’ testen met kernwapens uitgevoerd. Ook Pakistan kan kernraketten lanceren en beschikt waarschijnlijk ook over kleine bommen die met vliegtuigen kunnen worden meegevoerd.

PD

IPS