Veroordeelde Bart Debie (VB) moet in assisenjury zetelen

Hoewel Bart Debie veroordeeld is voor het aanzetten tot racisme, zou hij zopas opgeroepen zijn om te gaan zetelen in een assisenjury. Dat heeft de voormalige politiecommissaris en ex-gemeenteraadslid voor Vlaams Belang zelf bekend gemaakt.

ikerremans

Vorig jaar werd Debie veroordeeld, onder andere voor het aanzetten tot racisme, tot vier jaar gevangenisstraf, waarvan één jaar effectief. Daarbovenop werd hij ook ontzet uit zijn burger- en politieke rechten voor een periode van vijf jaar. Debie moest daarom onder andere opstappen uit de Antwerpse gemeenteraad.

'Verbolgen'

Vorige week kreeg de ex-politiecommissaris naar eigen zeggen een brief van Philippe Moureaux (PS), burgemeester van zijn woonplaats Sint Jans Molenbeek. Volgens Debie moet hij zich nu vier jaar lang ter beschikking houden om te gaan zetelen in een jury van het Hof van Assisen.

"In theorie zou ik dus mee kunnen oordelen over het lot van bijvoorbeeld een racistische moordenaar, terwijl ik zelf veroordeeld ben voor racisme", reageert Debie. "Ik ben dan ook verbolgen over deze gang van zaken."

Schandpaal

"Nadat de Belgische staat mij heeft uitgespuwd en aan de schandpaal genageld heeft, zou ik nu moeten opdraven om uitgerekend die Belgische staat te helpen met haar eigen rechtspraak. Ik begrijp dan ook niet waarom men bij de loting van kandidaten niet eerst het centrale strafregister nakijkt. Ofwel is dit een bewijs dat het centrale strafregister een hopeloze achterstand vertoont."

Het verplichte document heeft Debie teruggestuurd naar de gemeente, omdat hij niet strafbaar wil zijn. "Als ik word opgeroepen, zal ik naar dat proces gaan en bij het begin van de zitting de voorzitter wijzen op mijn statuut als veroordeelde."