"Je kan ook zeggen dat Fortis-debacle fout van de sp.a is"

"Je kan even goed zeggen dat het de fout is geweest van de sp.a", zei ex-minister Jo Vandeurzen (CD&V) voor de Fortis-commissie. Daar verdedigde hij zich inzake de schending van scheiding der machten.

ghouben

"Als de sp.a de verkiezingen van 2007 had gewonnen, dan was Renaat Landuyt waarschijnlijk minister van justitie geworden. En Landuyt kennende, had hij niets gezegd over de problemen die men mij signaleerde. En was er geen probleem." Met deze bij de haren getrokken vergelijking hekelde Vandeurzen "het soort causaliteit" waarmee hem nu inmenging verweten wordt.

Mijn job

"Mijn punt", aldus Vandeurzen, "is dat ik informatie kreeg die me verontrust. Als ik als bevoegd minister moet toezien op het openbaar ministerie heb ik de taak die informatie ter beschikking te stellen." Vandeurzen vindt het vreemd en onlogisch dat men hem dit verwijt, omdat de Belgische staat betrokken partij is.

Zeer benieuwd

Verder zei Vandeurzen zelf "zeer benieuwd te zijn naar de volledige waarheid". Hij wijst er ook op dat het debat blijkbaar verschuift naar de rol van de kabinetsmedewerkers.

Lees ook: Topministers aan zet in Fortiscommissie