1 / 9
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Vetste os komt uit Kieldrecht + Foto's

De Grote Markt stond zaterdag vol schoon beesten voor de 154ste weging van de zwaarste runderen. Vetmester Edmond Van Gijsel uit Kieldrecht leverde de zwaarste kolos.

De dame in kwestie woog 1.156 kilo. “De voorbije vijf jaar heb ik drie keer gewonnen met de mooiste koe, ik ben bijzonder blij dat ik nu ook eens het zwaarste beest heb”, glundert vetmester Edmond Van Gijsel. “Eigenlijk was ik er bijna zeker van dat ik zou winnen. Vorig jaar kwam ik maar enkele kilo’s te kort en uiteraard is dat beest weer wat zwaarder geworden.”

De Week van de Vette Os is een organisatie van de Koninklijke maatschappij Sint-Jan. “Met al die schandalen rond dioxine en hormonen hebben we een paar moeilijke jaren beleefd en nam ook de belangstelling voor de Week van de Vette Os wat af. Als ik al dat volk hier zie, kunnen we het beste verwachten voor de toekomst.”

Spierkracht

De aankomst van de dieren en het uitladen uit de veewagens vormde al een eerste attractie op zich. Niet alle koeien hadden er evenveel zin in, dus kwam er wel wat mannelijke spierkracht bij kijken.

“Het ziet er spectaculair uit, maar we weten best wat we doen. Nu zijn er geen ossen (gecastreerde stieren, red.) meer en zie je hier alleen nog vrouwelijke dieren. Die ossen wogen uiteraard nog een paar honderd kilo meer, wat het allemaal nog een tikkeltje indrukwekkender maakte.”

De weging zelf is een secuur werkje. Eerst wordt de koe in de weegbak geleid en dan is het kwestie van gewichten op het laadplateau te leggen tot de weegschaal mooi in evenwicht staat. “Die weegschaal of waag is nog altijd dezelfde als toen het allemaal begon.”

24 kilo

Het zwaarste beest van Edmond (foto) woog 1.156 kilo, de koeien van Rik Van Peer mochten met 1.132 en 1.057 kilo mee op het podium.

Wie de beesten nog eens wil zien, kan op 15 maart in Antwerp Expo terecht. De koe van Edmond verhuist nadien naar de toonbank van de gelijknamige slagerijen in Edegem en Bazel.

Marc DE SWERT

Poll

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio