Kinderuniversiteit lokt tweeduizend nieuwsgierige jongeren naar UA

Op de Universiteit Antwerpen was het zondag een drukte van jewelste. Maar je kon wel makkelijk over het volk heen kijken, want de meeste studenten waren voor een keer niet groter dan 1,20 meter.

jrosquin

De Kinderuniversiteit opende zondag voor de vijfde keer haar deuren. Een hele dag lang konden nieuwsgierigen van 8 tot 14 jaar al hun vragen kwijt aan professoren, experimenten uitvoeren, speciale voorstellingen bijwonen, filosoferen en zelfs zetelen in een heus Kinderparlement, dat werd voorgezeten door politicus Patrick Dewael (Open Vld). In totaal kwamen zo’n tweeduizend mensen opdagen, wat meer is dan vorig jaar.

Elektriciteit

“Een erg mooi resultaat”, zegt Fabienne Destryker van de Universiteit Antwerpen. “We hebben dit jaar ook meer aandacht besteed aan 12-plussers en onze departementen Taal- en Letterkunde en Geschiedenis hadden ook voor het eerst een voorstelling.”

Het meest tot de verbeelding sprekend bleven echter de positieve wetenschappen waar naar hartenlust met elektriciteit geëxperimenteerd kon worden. In de sporthal van de universiteit werden bliksems opgewekt en kinderen op een elektrische stoel van 300.000 volt gezet. “Je voelt er helemaal niets van!” vertelt de negenjarige Ophélie, die zich vrijwillig aanbood om op de stoel plaats te nemen. “Alleen je haren gaan ervan rechtstaan”, giechelde ze. Ophélie was helemaal niet bang van het exper iment. “Maar thuis ga ik toch niet met elektriciteit spelen, hoor. Dat blijft gevaarlijk.

Chemische stoffen

Ook Talita (11), Ellen (12) en Ghofrane (11) zijn onder de indruk van wat je allemaal met elektriciteit kan aanvangen. “Wij hebben met stroom uit citroenen een rekenmachine laten werken!” kwebbelen ze opgewonden. Voor Ghofrane was het de eerste keer op de Kinderuniversiteit: “Hier leer je veel meer dan op school en op een veel leukere manier”, lacht ze. Chemie vinden de drie meiden te gek. “Ik wil best wel wetenschapper worden,” beslist Ellen. “Met al die chemische stoffen en rook en zo.”

Seppe (9) ging zijn neus achterna in het geurenlabo. Maar wat hij echt geleerd heeft vandaag: “Om raak te kunnen schieten, moet je hoger mikken dan de roos, want de kogel of de pijl daalt,” vertelt hij fier. In het Kinderparlement hoorden we dan weer iemand aan Patrick Dewael vragen: Wat moeten we zoal doen om op uw plaats terecht te komen?

Aline SAX

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio