Fortis wint 21%, KBC schiet 17% hoger

Het Fortis-aandeel is maandag bijna 21% meer waard geworden. Dat van KBC dikte 17% aan.

jvangeyte

Het Fortis-aandeel was furieus aan de beursweek begonnen. De eerste tien minuten kon zelfs geen koers worden gevormd omdat er veel meer vraag dan aanbod was in de titel. Na tien minuten lukte dat toch. Toen schoot de notering naar 1,35 euro. Zowat 42 procent hoger dan de slotkoers van vrijdag. Nadien 'normaliseerde' de toestand zich.

De koersopstoot is een reactie op de overeenkomst met BNP Paribas die dit weekend werd bereikt. Daardoor nemen de Fransen 75 procent van Fortis Bank over.

Gestegen intrinsieke waarde

Fortis Bank koopt op zijn beurt een kwart van Fortis Insurance Belgium. Deze laatste operatie levert de beursgenoteerde Fortis-holding meer op dan in een eerder schema was geraamd.

De intrinsieke waarde van de Fortis-holding verhoogt door de nieuwe overeenkomst met 510 miljoen euro. Ze wordt nu geraamd op 2,98 euro per aandeel.

Lees hier 'Realisme belangrijker dan wijzigingen akkoord Fortis', het standpunt van redacteur Johan Van Geyte

KBC

Een ander bankaandeel dat de beursweek erg goed is gestart is dat van KBC. Het begon de nieuwe beursweek met een winst van 17%. De Vlaamse financiële groep profiteerde van een mededeling van de nationale bank van Hongarije. Die zei er alles aan te zullen doen om de koers van de forint te steunen. Dat is erg belangrijk. De voorbije jaren hebben veel Hongaren immers leningen afgesloten in vreemde munten. Toen de koers van de forint inklapte, kwamen ze dan ook in de problemen. En dat was dan weer nefast voor banken die er een grote aanwezigheid hebben zoals KBC, dat van Centraal-Europa zijn tweede thuismarkt maakt. Door de steun aan de forint kan de terugval worden teruggedrongen.

JVG