Enzyme ontdekt dat kanker verspreidt in lichaam

Wetenschappers zijn erin geslaagd een enzyme te identificeren dat verantwoordelijk is voor de verspreiding van kanker in het lichaam.

ghouben

Het zou gaan om "het ontbrekende puzzelstukje" in de strijd tegen kanker. Het enzyme, een eiwit dat een reactie in het lichaam versnelt, bereidt bepaalde plaatsen in het lichaam voor op de komst van kankercellen.

Het werkt dus als een katalysator bij de uitzaaiing van kanker. Indien kanker het stadium van uitzaaiingen bereikt is hij meestal dodelijk.

LOX

Zonder de signaalfunctie van dat enzyme, zou het lichaam op de geviseerde plaatsen veel vijandiger zijn voor de uitzwermende kankercellen.

Het onderzoek is gevoerd op muizen, maar de wetenchappers van het Britse Institute of Cancer Research zijn ervan overtuigd dat ze ook voor mensen gelden. Het enzyme in kwestie heet LOX (lysyl oxidase).

"Een volgende fase in het onderzoek moet zijn om het LOX-enzyme of zijn werking uit te schakelen, zodat de uitzaaiing van kanker in het lichaam geblokkeerd wordt", aldus Dr Julie Sharp van het Institute of Cancer Research voor de BBC.

MEER OVER Gezin