Topministers aan zet in Fortiscommissie

De parlementaire onderzoekscommissie rond Fortis komt om 10.30u vandaag opnieuw samen en er staan grote namen op het programma. Voormalig premier Yves Leterme (CD&V), ex-minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) en huidig vicepremier en minister van Financiën Didier Reynders (MR) draven vandaag op als getuige voor de Fortiscommissie.

ikerremans

De toppolitici moeten de contacten, die er eind vorig jaar geweest zijn tussen politiek en gerecht over Fortis, komen toelichten.

Tegenstrijdig

De commissie onderzoekt of politici geprobeerd hebben om magistraten te beïnvloeden nadat de regering beslist had om Fortis te verkopen aan BNP Paribas. De verklaringen van Reynders en Leterme beloven alvast interessant te worden. Vrijdag kwam het nog tot beschuldigingen tussen de kabinetschef van Leterme, Hans D'Hondt, en de kabinetschef van Reynders, Olivier Henin.

Inlichtingen

Volgens Hans D'Hondt zou Olivier Henin hem verklapt hebben dat er een negatief advies zou worden uitgesproken over de verkoop van Fortis. Henin zelf ontkent. Het is nu afwachten wat hun ministers Leterme en Reynders zelf zullen verklaren. In zijn 'biechtbrief' had Leterme eerder al toegegeven dat het kabinet-Reynders hem had ingelicht over het negatief advies.

Jo Vandeurzen wordt in de voormiddag verwacht voor de Fortiscommissie, in de namiddag is het de beurt aan Reynders en Leterme.