1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Vandaag en morgen weer politiek overleg over Opel

Aanhoudende geruchten over de herstructureringsplannen bij Opel verhogen ook de druk op GM Belgium in Antwerpen. Volgens Duitse publicaties wordt Antwerpen gesloten.

jrosquin

Zowel de Rheinische Post als Der Spiegel beweren plannen van GM ingekeken te hebben waarin Antwerpen wordt geslachtofferd. Indien Antwerpen gesloten wordt, zou er minder moeten worden gesaneerd in de andere vestigingen van de groep, is de redenering. Der Spiegel schrijft formeel dat GM een derde van de 55.000 jobs in Europa wil schrappen en drie fabrieken wil sluiten. Dit zouden dan Antwerpen worden en twee vestigingen in Duitsland: Bochum en Eisenach. Antwerpen telt vandaag nog 2.700 werknemers.

De verhalen van de Duitse media worden echter ook afgedaan als “pure speculatie.” Klaus Franz, de vice-voorzitter van de raad van toezicht van Opel, houdt het erbij dat er gestreefd wordt naar een oplossing zonder gedwongen sluitingen en gedwongen ontslagen. Dat zou tijdens de laatste vergadering van de raad van toezicht overeengekomen zijn.

Ook Rudi Kennes (ABVV) ontkent dat er al beslissingen gevallen zijn. “Daar zijn we zeker nog niet aan toe,” zegt hij.

Nog in een Duitse publicatie: het verhaal dat GM de productie van de Astra naar... Zuid-Korea wil overbrengen. De Astra wordt vandaag onder meer nog in Antwerpen gebouwd. Duitsland ging ervan uit dat het nieuwe model in Rüsselsheim op de montageketting zou komen. Het verhaal zou afkomstig zijn van een manager “die vertrouwd is met het dossier.”

Wiesbaden

Ondertussen gaat Vlaams minister- president Kris Peeters vandaag naar Wiesbaden. Hij gaat er overleg plegen met zijn collega minister-president Roland Koch van de Duitse deelstaat Wiesbaden. Peeters heeft GM eerder al toezeggingen gedaan op het vlak van overheidsgaranties.

Het zou om 300 miljoen euro kunnen gaan. Die toezeggingen moeten eventueel ingebouwd worden in een breder Europees raamakkoord. De Duitse deelstaten zouden van hun kant 3 miljard euro op tafel leggen. Ook Spanje wil een bijdrage leveren.

Brussel

De top van GM Europe komt morgen naar Brussel. Dit bezoek is dan weer het vervolg op de ontmoeting die minister-president Peeters, minister Vandenbroucke en minister Ceyssens hadden met de top van GM in het Amerikaanse Detroit.

Berlijn

De Duitse kanselier Angela Merkel heeft van haar kant formeel ontkend dat er al toezeggingen gebeurd zijn ten aanzien van GM en Opel. Ze wil dat Opel Berlijn eerst duidelijk laat zien in hoeverre een saneringsplan ook tot rentabiliteit voor het autobedrijf kan leiden.

MB

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio