Kunsthandelaar liet zijn schilderijen zelf stelen

De overleden kunsthandelaar Rob Noortman zat wellicht zelf achter de diefstal van negen meesterwerken uit zijn kunstgalerie in Maastricht, 22 jaar geleden. De politie heeft acht doeken teruggevonden.

jrosquin

De beschadigde doeken zijn aangetroffen in huizen in Valkenburg en Walem. De acht schilderen zijn van de hand van meesters uit de zeventiende en negentiende eeuw: Eva Gonzales, Pierre-August Renoir, David Teniers, Willem van de Velde, Camille Pissarro, Paul-Desiré Trouillebert en Jan Brueghel de Jonge.

De doeken waren 5,2 miljoen euro waard. De politie arresteerde drie verdachten: een 45-jarige Duitser die in Dubai woont, zijn moeder (66) uit het Waalse Plombière en de 66-jarige huiseigenaar van Walem.

Volgens privédetective Ben Zuidema was galeriehouder Rob Noortman de regisseur van de mysterieuze kunstroof in februari 1987. Er waren geen braaksporen in zijn galerie in Maastricht. Noortman vroeg de privédetective om de doeken terug te vinden. Maar toen zijn onderzoek vorderde, moest Zuidema van Noortman zijn zoektocht staken.

Rob Noortman is in 2007 overleden. Eind vorig jaar - 22 jaar na de roof - werd privédetective Zuidema opnieuw gecontacteerd over de verdwenen meesterwerken, deze keer door een Duitser. De man die intussen is opgepakt voor heling. Die bevestigde het vermoeden van Zuidema: Noortman had kunstdieven ingehuurd om de verzekering op te lichten.

In het bijzijn van de kunsthandelaar hebben de daders negen kunstwerken in vuilniszakken gepropt. “Noortman vroeg om de doeken meteen te vernietigen”, zegt Zuidema. De kunstdieven moesten de werken verbranden, maar een van de daders verstopte acht doeken.

Na de mysterieuze verdwijning betaalde de verzekeringsmaatschappij 5,2 miljoen euro uit aan de familie Noortman. De politie wil voorlopig de betrokkenheid van Noortman niet bevestigen. Er komt ook geen nieuw onderzoek naar de mogelijke rol van de kunsthandelaar, omdat de zaak verjaard is.

Marij WYERS