1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

"Ik droeg gelukkig waterproof mascara"

Vlaams Belang-politica Marie- Rose Morel kreeg in Gent op het partijcongres over Europa een staande ovatie. Ze had het even moeilijk om haar tranen te bedwingen. Morel duwt de Europese lijst.

jrosquin

Morel ondergaat een zware chemokuur voor de behandeling van baarmoederkanker. Toch wilde ze absoluut aanwezig zijn op het congres. Slechts zaterdag kreeg ze groen licht van haar dokters. Ze moest wel beloven haar optreden zondag op het congres kort te houden om zo het risico op infecties te beperken.

Duim omhoog

Morel was duidelijk ontroerd door het applaus. “Ik had het in het begin en aan het einde wel even moeilijk, maar gelukkig had ik extra sterke waterproof mascara”, zegt ze.

“Toen het licht in de zaal aanging, zag ik de gezichten van de mensen. Sommigen staken hun duim op of knipoogden naar mij. Ook leden die ik alleen van gezicht ken. Het is een geweldige opsteker. Na het zingen van de Vlaamse Leeuw ben ik met een fantastisch gevoel vertrokken. Het gevecht tegen de kanker is te vergelijken met de beklimming van een berg. Ik heb nu een eerste tussenstation bereikt.”

Campagne vanachter pc

In haar toespraak ging Morel haar ziekte niet uit de weg. “Deze campagnestrijd kan ik fysiek niet aan uw zijde voeren, maar weet dat ik waar mogelijk vanachter mijn pc, van aan mijn baxter of vanuit mijn ziekbed elke mogelijke seconde zal benutten om mijn steentje bij te dragen”, zei ze strijdvaardig.

Haar jongste zoontje Marnix was aan het einde van de toespraak van zijn moeder niet langer tegen te houden. Hij liep het podium op om bij haar te zijn.

Islamitische partij

Het Vlaams Belang onderstreepte nogmaals een anti-Europese Uniepartij te zijn.

“De Europese Unie is ondemocratisch en werkt niet”, zei Morel. “Deze instelling kost handenvol geld. Bovendien neemt ze beslissingen die niet gedragen worden door de Europeanen.” Het Vlaams Belang verzet zich ook tegen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie.

SVW