Real IRA eist aanslag op legerkazerne op

Twee Britse soldaten zijn zaterdagavond omgekomen bij een aanslag op een Britse legerkazerne in Noord-Ierland. Het is al meer dan tien jaar geleden dat het land nog eens te maken kreeg met dergelijke vorm van geweld. De aanslag werd intussen opgeëist door het Real IRA.

ikerremans

De feiten vonden zaterdagavond plaats aan het militair hoofdkwartier in Massereene, een 25 km ten noorden van Belfast. Verschillende soldaten kwamen buiten naar een bestelwagen die pizza kwam bezorgen. De inzittenden openden het vuur en vluchtten toen weg. Er werden tientallen kogels afgevuurd.

IRA

Twee Britse soldaten kwamen om het leven en vier anderen raakten gewond. Het gaat om twee militairen en twee leden van het burgerpersoneel. De mannen werden overgebracht naar het ziekenhuis.

De aanslag is intussen opgeëist door het Real IRA. Die deden dat via een telefoontje aan een krant in Dublin. Een gebruikelijk codewoord werd daarbij gebruikt. Dat doet vermoeden dat het niet om een grap gaat.

'Barbariteit'

De Britse minister voor Noord-Ierland, Shaun Woodward, veroordeelt de aanval en sprak van een "daad van criminele barbariteit". Volgens Brits premier Gordon Brown zal deze daad de vredeswens van de bevolking niet verstoren. "Geen enkele moord kan het vredesproces, dat de steun van de bevolking van Noord-Ierland heeft, doen ontsporen." Hij beloofde ook dat de daders gevat zouden worden. Toch vreest men zowel in Groot-Brittanië als in Ierland voor een terugkeer van het verleden.

Ierland heeft dertig jaar lang geweld gekend, maar na het vredesakkoord van 1998 was dat stilgevallen. De afgelopen tien jaar was het relatief rustig in het land, maar de vrees voor dissidente republikeinen is altijd blijven bestaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER