Anderlecht opnieuw aan de leiding na zege tegen zwart beest

In de laatste vier confrontaties met Zulte Waregem kon Anderlecht niet winnen - in de heenmatch dit seizoen ging het zelfs met 4-0 de boot in aan de Gaverbeek - maar dankzij een vroeg doelpunt van De Sutter beleefde paars-wit voor een keer een zorgeloze avond tegen de Vlaamse fusieploeg. De Brusselaars heroveren zo de leidersplaats ten koste van Standard.

pirombouts

Anderlecht schoot ongemeen hard uit de startblokken. De toeschouwers hadden nog niet allemaal hun plaats gevonden toen Boussoufa van de linkerkant de bal al gevaarlijk voor doel gooide. De Sutter noch Gillet konden er echter goed genoeg bij om de score te openen. Bij de volgende goede voorzet van Boussoufa was het echter wel raak: De Sutter devieerde die voor de neus van Bossut én D'Haene in doel: 1-0.

Dartele Boussoufa

Met die vroege voorsprong kon de thuisploeg de wedstrijd rustig controleren. Onder impuls van een dartele Boussoufa kwam er bovendien geregeld een gevaarlijke versnelling. De 2-0 hing dan ook de hele tijd in de lucht. Iakovenko, die verrassend de voorkeur kreeg op de uit blessure teruggekeerde Legear, dook goed op aan de eerste paal maar de Oekraïner schoof de voorzet van Gillet net naast.

Even later weer een heet standje voor het doel van de fusieploeg toen Juhasz een hoekschop in het pak kopte. Via de schouder van Wasilewski belandde de bal tegen de paal waarna Iakovenko het leer niet helemaal onder controle in de rebound.

Wasilewski

Boussoufa leek dan voor de 2-0 te gaan zorgen maar zijn doelpunt in twee tijden werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Kort voor het halfuur kon Anderlecht echter toch de score verdubbelen toen Wasilewski een vrije trap van Biglia in de verste hoek kopte.

De bezoekers probeerden ondertussen wel tegen te prikken, maar de paars-witte defensie toonde zich lang onfeilbaar. Pas een handvol minuten voor de rust stak Zulte Waregem toch eens de neus aan het venster. Hyland kon aanleggen maar Schollen maakte zijn schot onschadelijk met een knappe parade.

Anderlecht

Met de veilig gewaande 2-0 werd het spel van Anderlecht na de rust minder verzorgd en vooral minder dominant waardoor Zulte Waregem wat hoger kon spelen. Maar veel gevaar leverde dat niet meteen op.

Na een saai eerste kwartier was het Anderlecht dat opnieuw het heft in handen nam. Vooral Gillet ging nadrukkelijk op zoek naar de 3-0. De Luikenaar kopte eerst op Bossut, zij het vanuit buitenspel, en dribbelde zich daarna knap de zestien in maar besloot opnieuw op de bezoekende goalie. Die had trouwens een glansrol in de tweede helft want hij pakte uit met knappe reddingen op een bom van Iakovenko en een voorzet-schot van Deschacht.

Ook op een driedubbele (!) poging van De Sutter kreeg Bossut het laatste woord. Helemaal op het einde kwam De Sutter nog eens in oog met Bossut, maar ook deze keer trok de doelman aan het langste eind.

Laurent VERMEERSCH

Scheidsrechter: Virant. Toeschouwers: 23.585. ANDERLECHT: Schollen - Wasilewski, Juhasz, Kruiswijk, Deschacht - Biglia, Polak - Gillet (86' Losada), Boussoufa, Iakovenko (77' Legear) - De Sutter. ZULTE WAREGEM: Bossut - Minne, D'Haene, Taravel, Buysse - Matton (76' Meert), Hyland (57' Neemelo), Van Nieuwenhuyze, Roelandts, Berrier - Nfor (66' Makiese). Doelpunten: 7' De Sutter 1-0, 28' Wasilewski 2-0. Gele kaarten: Minne (fout), De Sutter (fout), Wasilewski (fout), Legear (fout).

MEER OVER Anderlecht

MEER OVER VOETBAL