"Slachtofferhulp bij zelfdoding kan beter"

In het Vlaams Parlement vond zaterdag een themadag plaats over zelfdoding en depressie bij jongeren.

pirombouts

Zowel de mensen uit het werkveld als jongeren die al met zelfdoding werden geconfronteerd, erkennen dat er in Vlaanderen al heel wat initiatieven worden genomen. Maar het kan beter, onder meer op het vlak van slachtofferhulp voor de nabestaanden van iemand die zelfdoding heeft gepleegd.

Slachtofferhulp

“Uit verschillende getuigenissen bleek vandaag dat vele nabestaanden zich tijdens die eerste verschrikkelijke minuten en uren, vaak in de steek gelaten voelen”, aldus Vlaams parlementslid Vera Van der Borght (Open Vld).

Van der Borght zal daarom aan haar partijgenoot en minister van Binnenlandse Zaken, Guido De Padt, vragen om erover te waken dat politieagenten die een zelfdoding moeten gaan melden bij de nabestaanden, van in het begin vergezeld zijn van mensen van slachtofferhulp.

Expertisecentrum

Op de studiedag bleek ook dat het Vlaams actieplan tegen zelfdoding bij jongeren moet verdergezet worden na 2010. "Er is ook vraag naar een overkoepelend expertisecentrum, dat de hulpverlening nog beter moet organiseren. Op die manier moeten jongeren sneller en doeltreffender geholpen kunnen worden", weet Annemarie Hoebeke (Open Vld).