Drie Belgische F16's lopen zware schade op in Kandahar

Drie F16's van het Belgische leger zijn zwaar beschadigd na de landing van een vrachtvliegtuig op de luchthaven van Kandahar. Twee van hen kunnen niet meer vliegen.

pirombouts

De toestellen stonden op hun voorziene parkeerplaats op het vliegveld toen een Ilyoeshin-cargovliegtuig voorbij taxiede. Het toestel was verkeerd gesorteerd geworden en kwam zo op de Belgische vliegtuigparking terecht.

Steenpuin

Het manoeuvre om deze parking te verlaten, deed grote hoeveelheden keien en zand opwaaien. Bij de inspectie van de motoren werd steenpuin tussen de schoepen van de motoren gevonden. Daarbij werd ook schade aan rotorbladen vastgesteld.

De drie motoren werden voor inspectie terug naar België verscheept. Er was slechts één reservemotor, dat geplaatst is in één van de beschadigde vliegtuigen. Samen met het onbeschadigde toestel kan het Belgische Detachement opnieuw zijn taak opnemen.

Vervangmotoren

Een C-130 vliegt maandag vanuit België met spoed twee vervangmotoren in om de andere toestellen te herstellen. Er is intussen ook een onderzoek gestart naar de feiten. Daarbij zal onder meer worden nagegaan of de schade kan worden verhaald op de piloot van het vrachtvliegtuig.